Hlavní obsah

Holešovská synagoga se chystá na novou sezónu. Její obraz zaujal v New Yorku

Novinky, Dana Podhajská
Aktualizováno

Holešovskou Šachovu synagogu ocenili v New Yorku. Na jedné z prosincových aukcí byl za necelých 10 miliónů Kč vydražen obraz, který zachycuje její interiér. Ocenit ji ovšem mohou i její návštěvníci - holešovská synagoga se již chystá na novou turistickou sezónu, nabídne v ní několik novinek.

Foto: Jan Karásek

Obraz Isidora Kaufmanna zachytil atmosféru holešovské synagogy v roce 1895. Do jara v interiéru přibude jeho kvalitní kopie.

Článek

Obraz v roce 1895 namaloval slavný židovský malíř Isidor Kaufmann. V té době pobýval v Holešově a atmosférou synagogy byl tak nadšený, že ji namaloval. Jeho malba je nejstarším dokladem, jak synagoga vypadala. Že se jedná o Holešov, je z ní na první pohled zřejmé.

„Holešovská synagoga je zajímavá hned z několika důvodů. Jedním z nich je skutečnost, že si uchovala ducha místa. A právě to Kaufmanna inspirovalo natolik, že se jej rozhodl zachytit,” říká správce a průvodce synagogy Vratislav Brázdil. 

Stojí na místě, odkud Kaufmann maloval. V ruce má kopii obrazu a souhra se skutečností je i po sto dvaceti letech na první pohled zřejmá. „Na obrazu jsou vidět i dobové lustry. My je tady zatím nemáme, ale budeme je instalovat,” dodal.

Synagoga se v těchto dnech chystá na nástup nové turistické sezóny. Kromě zmíněných lustrů na elektřinu i svíčky, přibudou také lavice, naimpregnuje se podlaha a nebude chybět ani kvalitní kopie Kaufmannova obrazu. „Snažíme se s prostorem opatrně dál pracovat a dovybavovat jej tak, abychom ctili atmosféru místa a uchovali ji,” vysvětlil Brázdil.

Vznikne i památník rabína Šacha

Novinkou do nadcházející sezóny bude také památník rabína Šacha (1621 - 1663), který vzniká ve druhém patře. Pomyslná stálá expozice poslouží zároveň jako studovna pro zbožné Židy z celého světa, kteří se do Holešova přijíždějí pomodlit.

Nabídne jim skutečné skvosty - kolekci knih, které tento velký židovský učenec napsal. Jsou mezi nimi i Šachova nejslavnější díla - komentáře k židovskému právnímu kodexu. Knihy se do Holešova podařilo získat ze světových internetových aukcí, nejstarší z nich byla vydána jen několik let po rabínově smrti.

Holešovská synagoga patří mezi nejstarší a nejdochovalejší židovské památky v Česku. Ceněna je díky vnitřní výzdobě polského typu, která je k vidění jen v několika synagogách na světě. V 17. století v ní působil slavný rabín Šach, který je pochovaný na místním židovském hřbitově. Jeho hrob ročně přiláká stovky zbožných Židů.

Synagoga je otevřená od dubna do konce října, po domluvě s průvodcem je možné ji navštívit i ve zbytek roku. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám