Hlavní obsah

Hnojový dům, nová asfaltka a přemnožené zmije

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horskou osadu Jizerku zná mnoho lidí jako místo, kde bývá největší mráz, největší tma, ale ponejvíce v Německu a snad i na celém světě kvůli Hnojovému domu. Majitel Gustav Ginzel byl známým cestovatelem a sběratelem kuriozit. Je nejvýše položenou osadou v Jizerských horách, 862 metrů nad mořem.

Foto: Milan Turek

Jizerské obludy u parkoviště na Mořině, na začátku osady Jizerka

Článek

V minulosti byla obec nalezištěm polodrahokamů, osadou dřevařů a sklářů. V době nedávné sem jezdívaly zájezdy Němců, aby navštívili Hnojový dům.

Za socialismu nebyla Jizerka žádným významným turistickým místem. Její popularitu šířila zčásti Jizerská padesátka, populární závod lyžařů, a nejvýš sem zamířili občas běžci na lyžích nebo v létě turisté, vydávající se až do Harrachova přes Jizerské hory nebo obráceně. Možná nebyla moc propagována z důvodu bezpečnosti pobytu předsedy vlády Československé republiky Lubomíra Štrougala.  Žádné restaurace, jen pár podnikových a soukromých chat.

V době středověku a industrializace byla Jizerka známá jako naleziště polodrahokamů, kterými proslul potok Jizerka jako Safírový potok - jednalo se o topasy, rubíny a izeríny. Habsburkové sem posílali italské prospektory, ale hledači sem přicházeli i v dobách pozdějších. Možná i dnes  se může stát, že se najde šťastlivec a najde vzácný kamínek.

V poslední době nabízí své služby několik restaurací i penzionů, a tak sem směřují houfy cyklistů, turistů a v zimě lyžařů. Přijíždějí za krásnou romantickou přírodou, čistým horským vzduchem, lesy s bohatou květenou a bystřinami, klečovými loukami. Sláva Hnojového domu pohasla po jeho požáru a po smrti (2008) cestovatele.

Letošní turistická sezóna přivítá návštěvníky novou asfaltkou od Mořiny až téměř na druhou stranu osady k Hnojovému domu. Cyklisté i pěšáci se sem dostanou z Kořenova i od Smědavy, kde jsou parkoviště i pro autobusy. Do Kořenova jede autobus z Liberce a Jablonce nad Nisou, z Tanvaldu ozubnicový vláček. Na Smědavu jezdí autobus z Frýdlantu a jak z Kořenova, tak ze Smědavy je na Jizerku sedm kilometrů. Autem lze jet z Kořenova až na parkoviště Mořina na okraji osady.

Při dnešním výletě jsme potkali na silnici jednu malou a jednu větší zmiji, navíc i malého slepýše. Prognóza výskytu zmijí na letošní rok upozorňuje na jejich zvýšený výskyt. Doporučuji turistům, pokud jsou zvláště s dětmi, aby si náhodně nespletli mladou zmiji právě se slepýšem.

Reklama

Výběr článků

Načítám