Hlavní obsah

Historii, literaturu i šelmy nabídne o prodlouženém víkendu Muzeum Brněnska

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Muzeu Brněnska budou o nadcházejícím svátečním víkendu 28. – 30. září k vidění zajímavé výstavy, které uspokojí nejen zájemce o historii či německou meziválečnou literaturu, ale i zoologii.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Mýval z výstavy Šelmy České republiky

Článek

Vila Löw-Beer v Brně kromě expozice nazvané Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat láká na komentované prohlídky technického zázemí.

Výstava v komorní galerii Celnice s názvem Firma Mořic Fuhrmann 1918-1948 nabídne nový pohled na rodinu textilních podnikatelů Fuhrmannů. Výstavu doplňují unikátní fotografie a materiály z rodinného archivu Michaela Fuhrmanna, pravnuka zakladatele firmy. Výstavou provede v sobotu 29. září její autor historik Jakub Pernes.

Památník písemnictví na Moravě v Rajhradě letos představuje mnohostrannou literární produkci autorů německého jazyka, kteří byli až do druhé světové války původem, působením nebo dílem spjati s Brnem. Jedná se např. o autory moderních próz Roberta Musila a Ernsta Weisse či divadelníka a kabaretiéra Fritze Grünbauma nebo divadelního dramaturga Guido Glücka. Výstava nazvaná Proudy. Literatura německého jazyka v Brně, 1848-1945 vrací tento fenomén do historické paměti literární Moravy.  

V Podhoráckém muzeu v Předklášteří končí výstava Šelmy České republiky, která návštěvníka seznámí se všemi zástupci tohoto živočišného řádu v ČR s důrazem na návrat velkých šelem do naší přírody. A kolik že u nás vlastně žije druhů šelem? Je to nečekaně velké číslo, odpověď zní 17. Nejde totiž jen o lasičku, kunu, lišku či jezevce, ale i o vlka, rysa, medvěda, šakala, mývala a další.  

Ve dnech 27. a 28. září se v Muzeu ve Šlapanicích rozzáří Barvy podzimu na podzimní výstavě chryzantém, ovoce a zeleniny Českého zahrádkářského svazu ZO Šlapanice, a to ve výstavních prostorách v přízemí muzea.  

Památník Mohyla míru nabízí netradičně pojatou multimediální expozici s názvem Bitva tří císařů. Slavkov / Austerlitz 1805, která vypráví příběh slavné bitvy. Expozice Fenomén Austerlitz přibližuje bitvu u Slavkova z různých pohledů – současníků, kronikářů, vojáků i diplomatů, historiků i spisovatelů, malířů i filmařů.  

Muzeum Brněnska spravuje Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a jeho nejmladší pobočkou je Vila Löw-Beer v Brně.  

Reklama

Výběr článků

Načítám