Hlavní obsah

Historické prostory míčovny v Opočně jsou místem výstavy dvou výtvarníků hledajících krásu

Novinky, Dana Ehlová

Zatímco od narození malíře a národopisce Josefa Korejze Blatinského uplynulo 110 let, od narození amatérského sochaře či řezbáře Ladislava Cimrmana teprve něco málo přes šest desítek. Přesto si je jejich tvorba v mnohém podobná - oba hledají či hledali krásu a daří se jim to.

Foto: Dana Ehlová

V historickém objektu míčovny v Zámecké ulici v Opočně je i o Porcinkuli otevřena výstava děl Josefa Korejze Blatinského a Ladislava Cimrmana.

Článek

V době od 2. do 21. srpna o tom ostatně přesvědčí výstava v unikátních prostorách míčovny, postavené v roce 1602 v Zámecké ulici v Opočně.

Připomeňme tedy, že Josef Korejz Blatinský se narodil a žil v Javornici. Malebný region podhůří Orlických hor mu učaroval už během dětství - přál si být malířem a také se jím stal, přestože se pocházel z chudé rodiny a na akademické vzdělání neměl prostředky.

Malovat se učil v příležitostných kurzech, kde pod odborným vedením brzy našel vlastní výraz pro své svědectví o životě venkova. Rodným krajem putoval křížem krážem s batohem, kreslířskými a malířskými potřebami a především s otevřeným srdcem a vnímavou duší.

Pamětníci mají stále před očima malířovu postavičku s plnovousem, v dlouhém obnošeném kabátě, s tužkou a skicákem v ruce. Tu a tam se zastavil, aby zachytil na papír to, co zrovna považoval za hodné zaznamenání. Byl svéráznou osobností, která po sobě zanechala ohromné dokumentační dědictví, jež mohou v budoucnu využít ti, kteří se budou zabývat lidovou kulturou Rychnovska. V duchu svého životního kréda Josef Korejz Blatinský vskutku „Nežil nadarmo!“

To Ladislav Cimrman, opočenský rodák, který se s rodinou usadil v Dobrušce, se poslední léta nachází ve vrcholném období svého tvoření. Používá kámen a dřevo, mnohdy pouze jen jakási (zprvu neforemná) torza, vždyť jako základ mu velmi dobře poslouží i „obyčejný“ pařez.

Hlavním motivem jeho tvorby je žena – neustále hledá její krásu a přitažlivost, aby pak pomocí dláta a dalších nástrojů přenesl svůj osobitý pohled do oblíbených přírodních materiálů. Netají se, že tvoří často a rád, a je to vidět i na množství děl, což jim ovšem ani v nejmenším neubírá na přitažlivosti a půvabu.

Výstavu s mottem „Kultura a její vliv na životní prostředí“ pořádají spolek ABAKUS a Kristina Colloredo-Mansfeldová ve spolupráci s obcemi mikroregionu Rodný kraj Františka Kupky a obcí Javornice, Muzeem a galerií Orlických hor za finanční podpory Nadace ČEZ. Lze ji zhlédnout denně mimo pondělí od 10 do 16 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám