Hlavní obsah

Historické automobily vyrazí na "závod" z Prahy na loučeňský zámek

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpomínková jízda historických automobilů na Jiřího Kristiána Lobkowicze se uskuteční v pátek 15. června. Vozidla vyjedou v 9.30 hodin ze zámku v Praze-Dolních Počernicích, přestávku budou mít v Dětenicích u Jičína a před 16. hodinou dorazí na loučeňský zámek. Zde budou vystaveny.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Již 43. ročník populární sešlosti milovníků starých vozidel pořádá Veteran Car Club Praha. V celodenní vzpomínkové jízdě na předního aristokrata za volantem nazvané Pražská Veteran Rallye se historické automobily utkají o Pohár knížete Jiřího Kristiána Lobkowicze.

"Jedná se o akci navazující na historický závod 1000 mil československých. Dnes již nejde o žádné závodění v pravém slova smyslu. Jede se za běžného provozu na dvě etapy. Na trati jsou pak měřené úseky, kdy nejde o rychlost, ale o přesnost času - účastník má projet cílem měřeného úseku. Cestovní průměr si posádka volí pro měřený úsek od 30 do 60 km/hod. Akce začíná v Zámeckém parku v Dolních Počernicích, pokračuje první etapou do Dětenic. Z Dětenic se pak jede druhá etapa do Loučeně," uvedl Tomáš Hušek, ředitel akce.

Vozidla startují od 9.30 hodin na zámku v Dolních Počernicích (sjezd od 8 hodin), přestávka na oběd bude ve středověké krčmě v Dětenicích u Jičína, před 16. hodinou budou v cíli v loučeňském zámku (příjezd prvního z účastníků). Zde budou po celou dobu akce vystaveny až do sobotního odpoledne.

Diváci zde uvidí jeden z prvních vozů vyráběných firmou Chrysler Corporation (vznikla v červnu roku 1925) nebo auto od anglické společnosti Lagonda (nazvaná podle řeky protékající americkým městem Springfield ve státě Ohio), která se proslavila výrobou závodních a velmi luxusních vozů. Jeden z nich vlastnil i ruský car Mikuláš II.

K vidění bude rovněž Rolls-Royce - luxusní vůz se spolehlivým chodem a pečlivým provedením, jako symbol přepychu a moci v modelu Phantom III (výroba od roku 1936).  Phantom IV z roku 1950 byl vyroben i pro tehdejší princeznu, dnes britskou královnu Alžbětu II. s emblémem sv. Jiří na koni, který zabíjí draka. Vystaveny budou i vozy dalších značek.

"Zúčastní se okolo 35 posádek s automobily od dvacátých do šedesátých let minulého století. K vidění budou např. Chrysler z roku 1925, Praga Mignon z roku 1927, Licoln z roku 1928, Lagonda z roku 1933, Rolls Royce z roku 1936, z novějších vozů pak Mercedes Benz 190SL, Chevrolet Corvette, Bentley MARK IV," dodal Tomáš Hušek.

Reklama

Výběr článků

Načítám