Hlavní obsah

Havířov se odvolal proti územnímu rozhodnutí k výstavbě spalovny v Karviné

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti vystavenému územnímu rozhodnutí k výstavbě Krajského integrovaného centra k využívání komunálních odpadů, které v závěru května vydal karvinský magistrát, se v pátek 10. června odvolalo statutární město Havířov. Spalovna má stát v Karviné-Dolech, v prostoru bývalého dolu Barbora.

Foto: Pavel Jaňurek

Takto by měla karvinská spalovna odpadků vypadat.

Článek

"Město požaduje, aby nadřízený orgán prověřil splnění všech zákonných připomínek, které se k umístění stavby spalovny v Karviné vztahují. Jedná se například o vhodnost umístění stavby, její vliv na životní prostředí v regionu, soulad s právními předpisy a podobně," informuje Ing. Eva Wojnarová, tisková mluvčí Havířova.

Představitelům Havířova se zdá, že karvinský stavební úřad řádně neposoudil námitky, které město před vydáním územního rozhodnutí zaslalo. "Chceme mít i jistotu, že pro spalovnu bude vybrána co nejlepší alternativa technologií, které tady budou," říká vedení Havířova.

Občané Karviné a okolních měst, ale mají o spalovně jasno. V anketě ji jasně zavrhli. "Už tak tady máme špatné ovzduší, proč ho ještě zhoršovat? Vždyť to už je zdraví ohrožující," uvádí v anketě občanka Karviné.

"Naše stanovisko ke spalovně je stále stejné a nehodláme na něm nic měnit. Spalovna je provoz, který nezhorší ovzduší v Karviné. Naopak dojde k poklesu hodnot z teplárny, která bude brát ze spalovny energii," řekl Miroslav Novák, náměstek hejtmana Moravskoslezkého kraje.

Karviná se spalovně již dříve upsala, a to za řadu výhod pro město. Podle primátora Tomáše Hanzela jde o záruky výhod pro město, na jehož území má krajská spalovna stát. Karviná navíc žádá větší podporu od státu při stavbě obchvatu města.

Reklama

Výběr článků

Načítám