Hlavní obsah

Galerie zlínského zámku představuje Václava Chada výstavou Nevěděli jsme, kdy skončí válka

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvorba Václava Chada ve zlínské Galerii Václava Chada. Výstavní místo, které samo nese právě jméno umělce, představí komplexní tvorbu tohoto nadaného mladého malíře, od jehož tragické smrti v únoru uplynulo sedmdesát let. Výstava potrvá od 7. října až do 10. ledna 2016.

Foto: Zlínský zámek o.p.s.
Článek

Václav Chad, absolvent baťovské Školy umění, měl možnost tvořit pouhých pět let, přesto jeho dílo patří k tomu nejvýraznějšímu, co zde v období čtyřicátých let vzniklo. „Chadovy práce jsou svědectvím hledání svobodného prostoru v nesvobodě: záměrně pobuřují, překračují tabu, odmítají líbivost a prázdné estetizování,“ uvádí k jeho tvorbě kurátorka výstavy Alena Pomajzlová.  

Kresby a malby Václava Chada zahrnují širokou škálu témat, od krajin, přes biblické náměty až po surrealistické vize. „Více než náměty však stojí za pozornost jejich zpracování. Můžeme tu zaznamenat jakýsi zrychlený vývoj, spíš souběžnou existenci několika stylových rovin, než pozvolný lineární vývoj. Vše vzniká v horečném chvatu, snad i s předtuchou vlastního omezeného času,“ doplňuje charakteristiku kurátorka Pomajzlová. 

Vernisáž výstavy proběhne v úterý 6. října v 18 hodin, poté bude expozice zdarma přístupná až do 10. ledna 2016, vždy od úterý do pátku od 10 do 17 hodin. Podrobnosti o zlínském zámku i Galerii Václava Chada najdete na www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz. 

Nad výstavou převzali záštitu ministr kultury České republiky Daniel Herman, hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák a primátor statutárního města Zlína Miroslav Adámek.

Výstava je součástí projektu Ostrov umění v moři průmyslu přestavující činnost Zlínské školy umění v letech 1939 - 1949. Souběžné expozice se nacházejí v prostorách Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně, ve 14. budově továrního areálu.

Václav Chad (1923 – 1945) patří k významným českým umělcům první poloviny 40. let 20. století. V letech 1939 – 1943 vystudoval na zlínskou Školu umění, poté ve Zlíně zůstal a pracoval pro Baťovy závody. Zapojil se do protifašistického odboje. V únoru 1945, v pouhých 21 letech, se při zatýkání gestapem pokusil o útěk a byl zastřelen. Tento nadaný malíř tak měl možnost tvořit jen pět let, přesto jeho dílo dosáhlo vysoké úrovně. Tematicky se věnoval krajinám, figurálním scénám, biblickým námětům, erotice, abstraktním kompozicím i melancholickým portrétům. Celou jeho tvorbou prochází biblický motiv Ukřižování.

Zlínská Škola umění za dobu své existence (1939 – 1949) vychovala řadu předních českých umělců a designérů. Patřila mezi vzdělávací instituce firmy Baťa a vyučovalo se zde i v období, kdy české vysoké školy byly nacisty uzavřeny. Škola kladla důraz na spojení teorie s praxí, prolínání volného umění a průmyslového návrhářství a multidisciplinaritu výuky. Vyučovali zde například funkcionalistický architekt Bohuslav Fuchs, avantgardní sochař Vincenc Makovský, grafik Eduard Milén, návrhář a výrobce nábytku architekt Jan Vaněk či scénograf Jan Sládek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám