Hlavní obsah

Frýdek-Místek opět rozjíždí značení jízdních kol 

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městská policie ve Frýdku-Místku nabízí již čtvrtým rokem forenzní značení jízdních kol, koloběžek, ale také invalidních vozíků za pomocí syntetické DNA. Tato služba je pro občany města zdarma.

Foto: magistrát FM

značení jízdních kol

Článek

Značení a evidence jízdních kol se budou konat od 4. dubna v Kontaktním centru prevence, které se nachází v Křížovém podchodu, a to vždy v úterý od 8:30 do 12 a od 13 do 17 hodin.  

Pro zaevidování jízdního kola je nutné mít s sebou občanský průkaz, popř. doklad o nabytí kola (v případě, že tento doklad majitel kola nemá, vyplní čestné prohlášení o nabytí značeného předmětu). Kolo musí být také čisté, aby na něj bylo možné značení aplikovat.

„O značení kol syntetickou DNA je stále zájem. Po zahájení projektu před třemi lety bylo označeno 586 kol, rok na to 605 a loni to už bylo 689 kol, elektrokol a koloběžek. Nabízíme i značení invalidních vozíků, ale z této strany jsme zatím nezaznamenali žádný zájem, nicméně možné to je,“ řekl primátor Michal Pobucký.

Podstatou celého projektu je, že označená jízdní kola jsou zařazena nejen v databázi Magistrátu města Frýdek-Místek, ale i v celosvětové databáze výrobce forenzního značení, což odrazuje pachatele od krádeží a usnadňuje identifikaci odcizených jízdních kol a pátrání po nich.

Jízdní kolo se označí zhruba na deseti místech mikroskopickými tečkami, které jsou pouhým okem téměř neviditelné. Jejich vyhledávání na jízdním kole je možné jen pomocí UV světla. K takto označenému jízdnímu kolu dostane majitel samolepku, kterou kolo označí na viditelném místě tak, aby odradil případného zloděje od krádeže.

Deštivé počasí a nízká teplota neumožňují provádět forenzní značení jízdních kol a invalidních vozíků. Značení by bylo nestabilní a viditelné pouhým okem, což je nežádoucí.   

Reklama

Výběr článků

Načítám