Hlavní obsah

Francouzský kulturní atašé navštívil města spjatá se životem světoznámého malíře Františka Kupky

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kulturní atašé a ředitel Francouzského institutu v Praze Alexandre Pajon navštívil 14. prosince Královéhradecký kraj a především města spjatá se životem jednoho ze zakladatelů moderního abstraktního malířství Františka Kupky.

Foto: Dana Ehlová

Zleva:Petr Lžíčař (starosta Dobrušky), Alexandre Pajon (kulturní atašé Francie), Šárka Škrabalová (starostka Opočna).

Článek

„Jednalo se o dlouhodobě plánovanou návštěvu kulturního atašé, který projevil zájem seznámit se s místy, kde se narodil a žil František Kupka,“ uvedl Jiří Králíček ze spolku Abakus, jenž se podílel na organizaci pobytu Alexandre Pajona v Jaroměři, Dobrušce a Opočně.

Proč zrovna v těchto městech? V Jaroměři získal Kupka základy malířství, v Dobrušce strávil své dětství i mládí a v Opočně se 23. září 1871 narodil.

Jednou ze zastávek Alexandra Pajona na východě Čech byla také Dobruška. Vzácnou návštěvu přivítal v reprezentačních prostorách renesanční radnice starosta Petr Lžíčař, přítomen byl také místostarosta města Petr Sadovský a zástupci malířova rodiště – starostka Opočna Šárka Škrabalová spolu s místostarostou Mariánem Slodičákem.  

Alexandre Pajon na úvod pobytu v Dobrušce poznamenal: „Rád jsem pozvání přijal. Smyslem je poznat další, málo zdokumentované, období, v životě Františka Kupky. Dnešní cesta má za účel připravit návštěvu delegace Francouzské republiky v České republice v průběhu příštího roku. Všechno, co se dozvím, předám velmi pečlivě panu velvyslanci.“

Poté si zástupce Francie, tedy země, která se Františku Kupkovi stala na šedesát let domovem a kde 24. června 1957 zemřel, s velkým zájmem prohlédl vzácné Kupkovy prvotiny umístěné v minigalerii na radnici.  

Do příprav návštěvy se zapojili také studenti Soukromého gymnázia v Hradci Králové a gymnázia v Jaroměři, kde se vyučuje francouzština, a měli tak možnost ověřit si své znalosti při oficiálním přivítání hosta v jednotlivých městech.

V roce 2017 uplyne šedesát let od malířova úmrtí a jak Francie, tak Česká republika připravují akce a výstavy, které vynikajícího malíře připomenou světu. Pozadu nezůstane ani mikroregion Rodný kraj Františka Kupky.  

„Cílem setkání je konzultovat možnou spolupráci při připravovaných česko-francouzských dnech, jež budou zahájeny v Opočně a Dobrušce 24. června 2017,“ uvedl Jiří Králíček s tím, že návštěvu francouzského kulturního atašé a setkání s ní spojená podpořil Královéhradecký kraj v zastoupení náměstkyně hejtmana Martiny Berdychové, poslankyně PSP ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám