Hlavní obsah

Francois Morellet vystavuje v mikulovské Galerii Závodný

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikulovská Galerii Závodný vystavuje jako jediná galerie v České republice díla renomovaného, letos devadesátiletého francouzského umělce, malíře, grafika, tvůrce světelných objektů, prostorových struktur a projektů architektury Francoise Morelleta. Slavnostní vernisáž proběhla ve čtvrtek 10. března.

Foto: Jitka Sobotková

Galeristka Vladimíra Brucháčková Závodná během vernisáže

Článek

Galerijní prostory zaplnila díla, která vznikala průběžně již od 50. let 20. století, včetně posledního malířova obrazu z roku 2015.

„François Morellet se již na počátku padesátých let vědomě rozhodl pro příklon ke geometrické abstrakci. Ta je v jeho osobitém podání výjimečná v propojení pravidel, která určují základní koncept pro výstavbu díla, a možností využít principy náhody a nahodilosti,“ říká galeristka Vladimíra Brucháčková Závodná.

Umělcovým krédem se stalo dodržování předem stanovených zásad, které využívá pro strukturování vlastní plochy obrazu, reliéfu či světelné instalace. Formulování malého počtu závazných pravidel se dá přirovnat k metodologickému postupu. Předem definovaný postup ovšem umožňuje zakomponovat do výstavby díla nadsázku, smysl pro humor a ironii, prvek náhody.

Vznikají strukturovaná obrazová pole, která jsou postupně v barevné škále redukována na působení dvou základních barev, objevuje se princip kódování náhodně vybraných čísel telefonního seznamu do obrazového plánu struktury a principy otáčení pod určitým úhlem.

„François Morellet se nikdy nebál pracovat s nejrůznějšími materiály a tak průběžně střídá malbu na plátně, instalace se dřevem, kovovými pásky a šablonami, s neonovými trubicemi, lepicí páskou. To vše je na výstavě k vidění, “ řekla během vernisáže galeristka. 

V českém výtvarném prostředí jsou principy tvorby F. Morelleta blízké principům tvorby Zdeňka Sýkory a nepřímo navazují na zcela výjimečnou tvorbu průkopníka kineticko-optického umění Zdeňka Pešánka.

Výstava v Galerii Závodný potrvá do 23. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám