Hlavní obsah

Fotograf Otto Dlabola vystavuje kultovní snímky osobností z let 1968-1989 v Jablonci nad Nisou

Novinky, Robert Rohál

Fotografie slavných osobností z let 1968-1989 vystavuje od 17. října v Domě národopisců Scheybalových v Jablonci nad Nisou fotograf Otto Dlabola. Jeho výstava s názvem SVĚDECTVÍ 68 – 89 / TŘICET LET SVOBODY potrvá do 23. listopadu.

Foto: archiv autora

Výstava Svědectví 68 - 89 / Třicet let svobody přináší fotografie Otto Dlaboly.

Článek

Málokterý Čech nemá doma desku, na jejímž obalu je fotografie Otto Dlaboly. Byla to hvězdná jména jako Gott, Kubišová, Neckář, Vondráčková, Matuška, Zagorová, Šlitr, Hegerová, Bartošová, Matuška, Suchý, Pilarová, Hapka nebo Kryl, ale také Ray Charles, Freddie Mercury, Tina Turnerová, Johnny Cash, Gilbert Bécaud, Mireille Mathieu, Rolling Stones, Depeche Mode, Barbra Streisand a mnozí další

Otto Dlabola (ročník 1944) fotografuje od svých deseti let, kdy dostal k Vánocům Altissu, boxík, který má dodnes. Od roku 1965 je fotograf na volné noze. Proslavil se zejména fotografiemi interpretů populární i vážné hudby, herců a dalších osobností pro časopisy (Melodie, Ahoj na sobotu, Květy, Mladý svět, Vlasta, Koktejl, magazín MF Dnes, Instinkt, Reflex, Týden, Téma) u nás i v zahraničí.

Nafotografoval přes 200 titulních fotografií pro gramofonové desky, CD a DVD. Vydal samostatné autorské knihy Průvodce hudební Prahou, knihu o Janu Werichovi a Čechy hudební. Další fotografie publikoval ve více než padesáti knihách.

Vzácně pořádá samostatné výstavy svých prací, první v roce 1970 ve výstavní síni Fotochema na Jungmannově náměstí v Praze, v roce 2014 vystavoval v rodných Poděbradech ke svým sedmdesátinám, loni dvakrát v Praze.

Prozatím jeho poslední výstavu fotografií připravilo Jablonecké kulturní a informační centrum u příležitosti 30. výročí sametové revoluce.

„Hledali jsme unikátní snímky zachycující dramatické události spojené s pádem komunismu a děním v roce 1968. Díky tomu jsme se blíže seznámili s obsáhlým archivem fotografa Otto Dlaboly, který má ve svém portfoliu přes 200 000 negativů a diapozitivů. Patří mezi průkopníky fotografie českých celebrit a ve své sbírce má stovky zpěváků. V roce 1970 se stal osobním fotografem Karla Gotta,“ popisuje Petr Vobořil, ředitel Jabloneckého kulturního s informačního centra.

„Bavilo mne vymýšlet pro fotografování různá prostředí, většinou mi zpěváci a zpěvačky věřili a nechali to na mě. Jediná výjimka byl Karel Gott, už tenkrát si hlídal "imidž" a vždycky se ptal, proč tam a proč tohle. Hodně jsem se právě tímhle naučil,“ vzpomíná Otto Dlabola.

Dnes renomovaný fotograf byl s foťákem v ruce přítomen mnohým historickým událostem, které zůstávají v paměti.

„Součástí výstavy jsou například fotografie z 21. srpna 1968, jež byly pořízeny od budovy rozhlasu na Vinohradské ulici v Praze. Dlabola zvěčnil také okamžik, kdy na dnes už legendárním balkoně tehdejšího domu nakladatelství Melantrich poprvé 21. listopadu 1989 promlouval k plnému Václavskému náměstí budoucí prezident Václav Havel. A poté lidem zazpívala Marta Kubišová Modlitbu pro Martu, která se stala symbolem sametové revoluce,” připomíná Petr Vobořil.

Výstava SVĚDECTVÍ 68 – 89 / TŘICET LET SVOBODY probíhá v Domě národopisců Scheybalových v Jablonci nad Nisou a potrvá do 23. listopadu. Záštitu nad výstavou převzal Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

Otevřeno je úterý až pátek 10 – 12 a 13 – 17 hodin a v sobotu 10 – 13 hodin. V neděli 17. listopadu bude mimořádně otevřeno od 10 do 17 hodin. Vstup zdarma. 

Reklama

Výběr článků

Načítám