Hlavní obsah

Fotograf Michael Kratochvíl vystavuje kolekci portrétů v Českém centru Praha

Novinky, Tomáš Kopečný

Michael Kratochvíl ve spolupráci s Českým centrem Praha představuje kolekci černobílých fotografií s názvem Portrét II. Výstava navazuje na loňský výběr snímků, jež zachycují autorův pohled na život, postoje, nálady a momentální okamžiky fotografovaných osob.

Foto: autor: Michael Kratochvíl

„Portréty nevnímám jako zachycení věrné podoby lidí. Jde mi o pocity, atmosféru okamžiku a aktuální rozpoložení,“ říká Michael Kratochvíl.

Článek

Výstava bude veřejnosti přístupna od 22. ledna do 7. března 2015 v prostorách Českého centra v Praze, Rytířská 31. Vstupné je volné.

„Portréty nevnímám jako zachycení věrné podoby lidí. To znamená, že skrz fotografii se nesnažím popsat pouze jejich vzhled či život, ale jde mi především o konkrétní pocity, jedinečnou atmosféru onoho okamžiku a aktuální rozpoložení, které v konečném výsledku vypoví o člověku možná mnohem více,“ přiblížil svou tvorbu autor fotografií Michael Kratochvíl.   

Michael Kratochvíl přistupuje ke své tvorbě velmi svobodně a nenechává se svázat pravidly. Před objektivem fotoaparátu stanula řada osobností, jež nestylizoval do nepřirozených a dopředu připravených poloh. Kratochvílovy portréty jsou charakteristické pohybem a rychlým záběrem ve spontánní situaci, na nichž vyniká autorova výborná pozorovací schopnost a vnímavý cit pro světlo a okamžik.

„Oblíbil jsem si specifickou poetiku černobílých snímků. Mají pro mě zvláštní půvab a sílu, která umocňuje sdělení obrazu portrétovaného. Navíc mě u takových fotek baví hra se světlem a stíny, je to jakési osvobození od všech barev a souvisejícího chaosu, který nás každodenně obklopuje,“ doplnil Kratochvíl.

Výstava Portrét II je volným pokračováním prezentace Kratochvílova díla pořádané v minulém roce. V portrétech se také zrcadlí autorovy zkušenosti z reportážní fotografie, které získal na cestách se svým otcem, světově známým fotografem, Antonínem Kratochvílem, kde se v roli asistenta podílel na reportážích z válečných konfliktů a humanitárních katastrof.

Michael Kratochvíl se narodil v roce 1967. Ve své tvorbě se věnuje zejména reklamní, portrétní a reportážní fotografii. Pracuje pro časopisy ČiliChili, Bizzone nebo ČSA Review. V minulých letech cestoval po světě se svým otcem Antonínem Kratochvílem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám