Hlavní obsah

Finská velvyslankyně zavítala na Šumavu, v jedné malé obci zasadila strom a zahájila výstavu

Novinky, Jan Kaše

Žihobce, které se pyšní krásným muzeem, zámeckým parkem s naučnou stezkou, galerií, Finským kulturním centrem a monumentálním kostelem v novorománském slohu, se mohou pochlubit ještě jednou výjimečností - v sobotu 8. července sem zavítala velvyslankyně Finska Helena Tuuri.

Foto: Jan Kaše

Velvyslankyně Finska Helena Tuuri předala autorům nejlepších výtvorů ocenění a dárky

Článek

Prohlídka muzea a vysazení stromu

Po příjezdu byla finská velvyslankyně přivítána starostou Pavlem Chalupkou a zapsala se obecní kroniky.

Posléze absolvovala prohlídku Muzea Lamberská stezka, kde jsou kromě stále expozice k vidění i tři výstavy, a zámeckého parku. Zde došlo k vysazení pamětního stromu k 100. výročí vzniku Finska. Nechyběla ani návštěva zdejší dominanty – kostela Proměnění Páně.

Jak vidí Finsko české dětí?

V 15.00 hod. byla ve Finském kulturním centru Stella Polaris slavnostně zahájena výstava s názvem Finsko očima českých dětí. Podařilo se shromáždit přes 700 výtvorů (z kapacitních důvodů nemohla být vystavena všechny díla).

Děti malovaly nejrůznější motivy – zvířata, přírodu, významné sportovce a mnoho dalších. Výstava je tak pestrou škálou dětské kreativity a fantazie.

Helena Tuuri při vernisáži vyzdvihla česko-finskou spolupráci, která se může rozvíjet i v oblasti umělecké. Zdůraznila důležitost vzdělávání dětí, do kterého bezesporu patří i výtvarná tvorba. Rovněž ocenila Žihobce, jakým způsobem pečují o kulturní život a historii.

Do návštěvní knihy Finského kulturního centra v Žihobcích zapsala: „Wonderful place, great culture centrum Stella Polaris“ (Nádherné místo, úžasné kulturní centrum Stella Polaris).

Zahájení další výstavy

Od 16.00 hodin se pak finská velvyslankyně zúčastnila v galerii Netopýr zahájení výstavy, na které představuje své dílo Stanislav Špelda.

„V 90. letech jsem úplně propadl grafice a vyzkoušel snad všechny grafické techniky. Nejvíce mi učaroval barevný linoryt. V něm jsem mohl uplatnit svůj smysl pro přesnost, kterou jsem získal ve svém povolání jako strojař… U barevného linorytu mám jakousi představu o konečné podobě. Každou další barvou mi však ukazuje, jak pokračovat, a nakonec si sám určí, jak bude vypadat,“ uvedl Stanislav Špelda.

Na výstavě tak můžeme obdivovat jednak motivy z Podkrkonoší, kde umělec žije, ale také výtvory, které vznikly jako dojmy z cest (například po Asii), či díla zrozená z jeho fantazie.

Závěrem snad ještě jeden postřeh. Návštěva velvyslankyně se obešla bez bezpečnostních opatření a uzavírek. Přijela, volně se pohybovala mezi lidmi, kterým ochotně odpovídala na otázky. Sympatie si bezesporu získala svou vstřícností a příjemným vystupováním. A pro malebnou šumavskou obec Žihobce byla její návštěva významným okamžikem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám