Hlavní obsah

Festival komedie v Novém Městě nad Metují odstartoval koncertem na náměstí

Novinky, Lenka Žáčková

Filmový festival komedie má svoji dlouholetou tradici. V Novém Městě nad Metují, v jednom z nejkrásnějších českých měst, byl 17. září slavnostně zahájen již 39. ročník. Kola festivalového dění se roztočila přímo na náměstí, a to koncertem kapely Davida Krause.

Foto: Festivalkomedie.cz

Historické náměstí při zahájení Filmového festivalu komedie praskalo ve švech.

Článek

Na zahájení bohužel chyběl parton festivalu Jan Hrušínský, který se pro nemoc omluvil a poslal srdečné vzkazy přítomným.

Nechyběla ovšem odborná porota. Tu letos tvoří: Věra Míšková, Daniel Barták, Ing. Jiří Kunte, Prof. Rudolf Adler, Vladimír Suchánek, Zdeněk Zelenka a Josef Hanuš. Hosty vítal ředitel festivalu Zdeněk Krákora, který představil několik změn a ohlásil taktéž, že cenu za nezapomenutelné role v českých filmových a televizních komediích letos obdrží Jiřina Bohdalová.

David Kraus přiznal, že je v tomto krásném městě poprvé a označil jej za top města této republiky, které má úžasnou atmosféru. A jak hodnotí žánrový festival? „Komedii mám strašně rád a jako syn hereckých rodičů se bavím i u filmů, kde své rodiče vidím. Do dnes mě nesmírně baví Saxana, kde hrál táta Jan Kraus,“ hodnotí nadšený David.

Festivalového zahájení se zúčastnil také moderátor Michal Jančařík a s radostí uvítal všechny hosty festivalu, kteří se sešli na náměstí v historické části města. „Minulý rok jsme zde měli The Tap Tap, letos jsem na tom vozíku přijel já a jsem tu s vámi rád. Festival je mojí srdcovou záležitostí,“ sdělil publiku oblíbený moderátor. 

První film Špunti na vodě mohli diváci shlédnout v Kině 70, kde proběhlo slavnostní produkce festivalu. Snímek se promítal v 17:00 a v tuto dobu diváci uvidí každý den první a následně ve 20:00 druhý soutěžní film.

„Jsem nadšený, že jsem se stal členem poroty a měl jsem tak jedinečnou příležitost shlédnout tolik snímků, ke kterým bych se za jiných okolností sotva dostal a mohu jen doporučit divákům se slovy, že je na co se těšit,“ komentuje nový člen poroty Daniel Barták.

Ceny, které budou uděleny:

Zlatý Prim: Hlavní cena odborné poroty pro tvůrce nejlepší filmové a televizní komedie.

Cena za režii: Cenu uděluje odborná porota

Cena diváků: Cena je udělována na základě měření procent prosmátého času.

Ceny za nejlepší mužský a ženský herecký výkon: Cenu uděluje odborná porota

Cena Zdeňka Podskalského: Zvláštní cena odborné poroty za nejvýraznější výkon mladého tvůrce.

Cena za výtvarný počin: Cena odborné poroty.

Cena FITES: Cena odborné poroty za nejlepší scénář.

Cena herecké asociace: Cena prezídia herecké asociace udělovaná za mimořádný výkon v TV filmech, inscenacích a hraných dokumentech. Cena za nezapomenutelné role v českých komediích

Program, vstupenky, filmy či fotogalerie, to vše přehledně najdete na nových internetových stránkách www.festivalkomedie.cz a Facebookových stránkách.

Pořadateli festivalu jsou Městský klub Nové Město nad Metují a Město Nové Město nad Metují. Festival probíhá s podporou Královéhradeckého kraje a pod záštitou hejtmana PhDr. Jiřího Štěpána, Ph.D.

Reklama

Výběr článků

Načítám