Hlavní obsah

Festival Hudební léto Kuks je výjimečnou událostí v rámci celého kraje

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestý ročník festivalu Hudební léto Kuks je minulostí - skvělým umělcům vždy aplaudoval plný kukský kostel. Na konto příštího ročníku dramaturg Vít Havlíček prohlásil: "Rádi bychom rovněž zachovali vysokou interpretační úroveň, takže se posluchači mohou opět těšit na kvalitní interprety a soubory."

Foto: Hudební léto Kuks (archiv)

Vít Havlíček (uprostřed) po závěrečném koncertu v r. 2013 spolu se skladatelem a pianistou Emilem Viklickým (vpravo) a hornistou Radkem Baborákem.

Článek

Ředitelem a dramaturgem festivalu Hudební léto Kuks jste se stal v necelých třiceti letech. Jak k tomu došlo?

Festival Hudební léto Kuks organizuji již od samého počátku. První koncerty se začaly připravovat na podzim roku 2009 a první Hudební léto Kuks proběhlo v létě roku 2010. Od té doby se festival postupně rozvíjí až do dnešní podoby. Na organizaci samozřejmě spolupracuje řada lidí, rád bych vyzdvihl a zároveň poděkoval členům pořadatelského o. s. Královédvorský chrámový sbor, ale i správě Hospitalu Kuks, která se od počátku na koncertech podílí.

Nedávno skončil šestý ročník festivalu, jak hodnotíte jeho průběh?

Letošní ročník lze zhodnotit jako velmi úspěšný. Jsem rád, že se na festival podařilo zajistit vystoupení vynikajících umělců, mezi něž bezpochyby patří sólista Vídeňské státní opery Adam Plachetka, houslista a profesor na Institute of Music v Clevelandu Ivan Ženatý, polská sopranistka Natalia Rubiś nebo Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem. Povedlo se zrealizovat i dvě novodobé a jednu světovou premiéru. V neposlední řadě nelze opominout i vysokou návštěvnost jednotlivých koncertů.

Projevilo se na návštěvnosti koncertů znovuotevření zrekonstruovaného hospitalu Kuks?

Díky rekonstrukci je letos Kuks cílem velkého množství návštěvníků. Na návštěvnost koncertů to má také jistě pozitivní vliv. Myslím, že proběhlá rekonstrukce je ale jen jeden z důvodů, proč byl letošní ročník úspěšný. Důležité jsou i další faktory, které jsem zmínil výše, především vysoká kvalita interpretů a pestrá dramaturgie. V letošním roce jsme také zaznamenali vyšší nárůst posluchačů, kteří na festivalové koncerty zavítali opakovaně.

Záštitu nad festivalem letos převzal prof. Jiří Bělohlávek, šéfdirigent České filharmonie, který se osobně zúčastnil jednoho z koncertů. Jak byl spokojen?

V prvé řadě jsem rád a děkuji za to, že prof. Jiří Bělohlávek přijal záštitu nad letošním ročníkem. Jeho návštěva jednoho z koncertů nebyla náhodná, protože již v minulosti festival jako posluchač navštívil. V úvodním slovu uveřejněném ve festivalové brožuře mj. napsal: „Byl jsem v předminulém roce posluchačem recitálu pana Josefa Špačka v kostele Nejsvětější Trojice a mohl jsem na vlastní oči a uši vychutnat atmosféru nádherného hudebního zážitku. Velmi rád proto přijímám záštitu nad letošním ročníkem, který svým výběrem účinkujících i dramaturgií slibuje stát se výjimečnou událostí v našem kraji.“ Doufám, že podle posluchačských ohlasů, odborné kritiky i průběhu festivalu se takovou událostí stal...

Všechny koncerty se konají v kukském kostele Nejsvětější Trojice. Neplánujete pro příští ročníky rozšíření do dalších míst regionu?

Určité rozšíření se možná nabízí a do budoucna jej nevylučuji. Kuks je ale natolik osobitým místem, že v nejbližší době pravděpodobně setrváme v jádru kukského hospitalu.

Můžete prozradit, na jaké interprety se mohou vaši příznivci těšit v roce 2016?

Předběžná dramaturgie na rok 2016 je již hotová, ale zatím bych nerad prozrazoval nějaké podrobnosti. Můžu poodhalit, že opět chystáme provedení novodobé premiéry z kukského archivu i světovou premiéru skladby na téma jedné ze šporkovských árií.

Reklama

Výběr článků

Načítám