Hlavní obsah

Festival F. L. Věka zahájil ve velkém stylu a udělil ocenění

Novinky, Dana Ehlová

Příměry jako - nádhera, mimořádný zážitek nebo hudba, která vháněla slzy do očí - nešetřili posluchači, kteří v neděli 3. září večer opouštěli kostel sv. Václava v Dobrušce poté, co dozněly poslední tóny Beethovenova houslového koncertu v podání Ivana Ženatého a Pražského komorního orchestru.

Foto: Honza Ježdík

Ing. Jindřich Bradna (uprostřed) převzal Cenu festivalu F. L. Věka.

Článek

Právě oni zahájili již sedmý ročník Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka a koncert to byl vpravdě výjimečný a pro mnohé návštěvníky na dlouhou dobu nezapomenutelný.

Mezi těmi, kteří na něj budou jistě dlouho vzpomínat, lze s jistotou jmenovat Ing. Jindřicha Bradnu, předsedu spolku Komorní hudba Náchod. Stal se totiž již sedmou osobností, která získala Cenu festivalu za to, že se svým uměleckým počinem zasloužila o kulturu v regionu.

Ing. Jindřich Bradna je od roku 1959 členem Komorní hudby Náchod, jejím dlouholetým a aktivním předsedou. Uspořádal koncerty s řadou vynikajících hudebníků a souborů. Přestože v  jiných městech kluby přátel komorní hudby často zanikaly, v Náchodě i díky Ing. Bradnovi vzkvétal. Mimo pořádání cyklů komorních koncertů se podílel na vzniku několika odborných publikací a byl také kurátorem výstavy mapující devadesát let skautingu v Náchodě.

Ing. Jindřichu Bradnovi předali Cenu festivalu F. L. Věka vicepremiér Pavel Bělobrádek a starosta Náchoda a poslanec Poslanecké sněmovny PČR Jan Birke.

A pak už patřila pozornost Pražskému komornímu orchestru s koncertním mistrem Leošem Čepickým a provedení symfonie C dur, zvané „Jupiter“ Wolfganga Amadea Mozarta, která získala své přízvisko patrně pro svůj jásavý charakter. Zajímavostí ovšem je, že název nepochází od samotného autora, jenž i zde prokázal svoji genialitu, dokonalé spojení starého s novým, symfonie s operou, hudby s nekonečnem. Vynikající provedení díla Pražským komorním orchestrem vyvolalo dlouhotrvající potlesk a obdiv všech, kdo do kostela sv. Václava v Dobrušce přišli.

Druhou polovinu slavnostního zahájení festivalu tvořil houslový koncert D dur, op. 61 Ludwiga van Beethovena a příznivci festivalu se právě v této chvíli dočkali vynikajícího houslisty Ivana Ženatého. Po poměrně rozsáhlém úvodu orchestru vstoupil do hudebního proudu jakoby nenápadně, aby postupně převzal melodii hlavního motivu a další výrazná témata. Posluchači ani nedýchali. Vždyť ne náhodou je tento Beethovenův koncert D dur pokládán za dílo, jež nemá ve světové hudební literatuře pro sólové housle obdoby. 

Připomeňme, že koncert byl poprvé proveden ve Vídni 23. prosince 1806. Dílo bylo pro své ryzí hudební hodnoty přijato s velkým uznáním. Odborná kritika prý ale vznášela po určitou dobu výhrady vůči faktuře sólového partu, než houslisté i hudbymilovná veřejnost pochopili, že mimořádné dílo klade neobvykle velké požadavky.  

Ivan Ženatý v něm exceloval - jeho návrat na festival F. L. Věka přinesl hudebním příznivcům nepochybně mimořádný zážitek a ti to dali ovacemi najevo.

MHF F. L. Věka pokračuje už v sobotu 9. září, kdy se uskuteční koncert v kostele sv. Máří Magdaleny v Deštném v Orlických horách, kde se představí soubor ARS INSTRUMENTALIS PRAGENSIS

Reklama

Výběr článků

Načítám