Hlavní obsah

Fakultní nemocnici Olomouc je 115 let, v rámci oslav nabídne vyšetření zdarma

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fakultní nemocnice Olomouc si v letošním roce připomíná 115. výročí založení nemocničního areálu na Tabulovém vrchu. V roce 1896 byla nově vybudovaná nemocnice slavnostně vysvěcena. Na středu 16. listopadu připravila nemocnice program pro veřejnost, který bude probíhat přímo v centru města.

Foto: Archiv FN Olomouc

Nejstarší budova v areálu

Článek

Ve stanech na Horním náměstí v Olomouci nabídnou profesionální zdravotníci zájemcům zdarma měření krevního tlaku, cukru, nitroočního tlaku, funkční vyšetření plic a předvedou také správnou techniku mytí rukou.

Připraven je soutěžní program pro rodiny s dětmi, příchozí si budou moci prohlédnout historické fotografie nemocnice a sanitní vůz Škoda 1201, který si zahrál v seriálu Sanitka, nemocnice rovněž představí svůj propagační film. Na závěr akce bude vypuštěno 115 lampionů štěstí.

"Olomoucká nemocnice sídlila ještě v 90. letech 19. století v Křížkovského ulici v sousedství dnešního rektorátu Univerzity Palackého. Byla původně městskou institucí pod správou magistrátu, teprve v polovině 19. století byla prohlášena vládním výnosem za instituci státní a veřejnou. Od konce 18. století neslo zařízení název Filiální nemocnice a zaopatřovací ústav pro chudé nemocné, rodičky a nalezence z města a jeho předměstí, od roku 1862 se pak nemocnice nazývala Moravské zemské všeobecné ústavy v Olomouci," uvedl tiskový mluvčí Egon Havrlant.

Historie nemocnice

Kvůli omezeným prostorám schválil v roce 1892 Moravský zemský sněm v Brně stavbu nové nemocnice právě na Tabulovém vrchu. Původní rozpočet stavby obnášel 600 tisíc zlatých. Výstavba začala v červnu 1894 a 16. listopadu 1896 byla nová nemocnice slavnostně vysvěcena.

Zemské ústavy na Nové Ulici se v dalších letech rozšiřovaly budováním nových pavilonů a přistavováním křídel k pavilonům již zprovozněným. Gynekologie a porodnice zůstaly na olomouckém Předhradí ještě do roku 1899, kdy se dočkaly vlastního pavilonu v zemských ústavech na Nové Ulici.

Samostatný pavilon pro oftalmologické oddělení zemských ústavů byl postaven roku 1902, budova prosektury vznikla v roce následujícím. Roku 1924 byl vybudován pavilon plicních chorob, těsně před druhou světovou válkou byly dokončeny pavilony dětského, ortopedického a chirurgického oddělení.

V poválečné Olomouci se na dalším rozvoji zdejší nemocniční péče podílely Lékařská fakulta UP, vzniklá s obnovením olomouckého vysokého učení, a s touto fakultou spjatá Fakultní nemocnice Olomouc.

Současnost

Dnes je Fakultní nemocnice Olomouc šestou největší nemocnicí v zemi, je součástí páteřní sítě jedenácti fakultních nemocnic přímo řízených Ministerstvem zdravotnictví České republiky. Má 50 klinik, ústavů a oddělení, 1200 lůžek a 3200 zaměstnanců.

Ročně ambulantně ošetří 800 000 pacientů a hospitalizuje téměř 50 000 nemocných. Nemocnice je akreditovaná, disponuje moderními technologiemi a úroveň poskytované péče je srovnatelná s moderními evropskými medicínskými centry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám