Hlavní obsah

Encyklopedie židovských památek Moravy a Slezska popisuje památky dochované i zaniklé

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes tisíce let pronásledování Židů po celém světě je židovská kultura jedním z úhelných kamenů civilizace. Památky movité i nemovité byly systematicky ničeny, zrovna jako národ. I na našem území se ale zachovala řada svědků letité historie komunity. Jejich popisem se zabývá Encyklopedie židovských památek Moravy a Slezska.

Foto: Grada
Článek

I na našem území bylo ničeno židovské osídlení, zanikla ghetta, z některých se ale podařilo zachovat zbytky, které jsou turistickou atrakcí. Synagogy se bouraly i v druhé půli minulého století. Významné jsou například památky v Třebíči, Boskovicích, Znojmě...

Pražské Židovské město je celosvětovým pojmem nejen mezi Židy. Tady ožila legenda o postavě z hlíny, Golemovi. Židovské spisovatele i hudebníky, malíře a další zná civilizovaný svět a velmi si jich váží. Za všechny jmenujme Franze Kafku.

Historické podmínky uplynulých staletí vždy jasně určovaly charakter židovského osídlení. A od něho se pak odvíjelo pojetí (stáří, vzhled, velikost apod.) nemovitých památek. Některé se dochovaly až dodneška.

Ambicí tohoto encyklopedického svazku je popsat židovské nemovité památky na území Moravy a Slezska v komplexnosti, tzn. ty dochované i ty již zaniklé. Text doplňuje více než 1200 dobových i nových fotografií a kreseb.

Vydala Grada 2019.

O autorovi

Jaroslav Klenovský (narozen 1954 v Brně) je architekt a památkář, který se téměř čtyři desetiletí věnuje terénní péči o nemovité památky židovské kultury na území Moravy a Slezska. Napsal desítky článků a publikací o historii a památkách jednotlivých židovských obcí, scénářů dokumentárních filmů, libret výstav a stálých i příležitostných muzejních expozic. Projektoval opravy nemovitostí, vytvořil studie židovských čtvrtí a center a navrhl řadu pamětních desek.

Ze souborných děl zaslouží zmínku Židovské památky Moravy a Slezska (2001), Mapa židovských památek České republiky (2002), Brno židovské (2002, 2016), Židovské památky Zlínského kraje (2010), Brány spravedlivých – Synagogy Moravy, Slezska a Čech (2012) a mnoho dalších monografií o židovském osídlení, městech a obcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám