Hlavní obsah

Dvoudenní degustace vín prestižních vinařství z regionu Bordeaux představila ročník 2014

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyvrcholením dvoudenní degustace vín soustředěné pod názvem Audience Granc Cru Classé Bordeaux, pořádané 9. a 10. února 2017 v Rothmayerově sále Pražského hradu, byl slavnostní banket. Stará přátelství znalců vín se upevňovala a nová se se navazovala.

Foto: Michael Tomeš

Celé dva dny se na Hradě degustovalo

Článek

Již řadu let se tradičně pořádá druhý týden v únoru. Letos přijelo na 40 nejprestižnějších vinařství z Bordeaux, regionu s velkou tradicí, aby představili české odborné veřejnosti ročník 2014, který právě přichází na trh.

Degustováno bylo 45 vzorků. Tradičně svá vína prezentovali majitelé a sklepmistři z jednotlivých Châteaux. Návštěvníci měli možnost se dozvědět o víně mnoho zajímavých informací, které nejsou běžně veřejnosti dostupné.

Pořadatel této události roku, Zlatko Míčka, již před akcí předesílal, že ročník 2014 bude v mnohém zajímavější, než ročník předchozí.

„Ročník 2014 opravdu dokázal, že jde o nejzajímavější vína vyrobená v Bordeaux od legendárního ročníku 2010. Vína vynikají jasnou dominantní strukturou a vzhledem k bohaté kyselině a zralým taninům budou příjemně stárnout. Navíc u některých vín je přidanou hodnotou jemnost a harmonie a pak jde opravdu o skvělé kousky, navíc za velmi příjemné ceny. Charakterově lze tento ročník přirovnat k ročníkům 2006 nebo 2008, vyzrávat pak bude podobně jako například 1998 a u většiny degustovaných vín lze předpokládat ideální lahvovou zralost ve stáří 12 - 15 let. Naopak levnější vína, která bylo možno ochutnat, lze vychutnat již za pár let, budou příjemná a svěží, což je u Bordeaux jistě přednost, která se neopakuje každý rok,“ hodnotí Zlatko Míčka.

Večeři pro více než 300 hostů ve Španělském sále Pražského hradu byla připravena pod taktovkou Davida Charriera, *michelin, šéfkuchaře restaurantu Les Belles perdix na Ch. Troploing Mondot v Saint Emilionu. Celé menu sestavili a uvařili ve spolupráci s Oskarem Peťkem ze Zátiší Catering Group a Zdeňkem Marešem z restaurantu Passage. Všechny chody byly dokonale sladěny s vybraným druhem vína.

„Víno je velmi důležité. Podobně jako gastronomie je součástí našeho kulturního dědictví,“ uvedl David Charrier.

Každé vinařství prezentoval majitel či delegovaný zástupce konkrétního Château. Představena byla tři vína kategorie Grand Cru Classé z lahví magnum ve starších ročnících, ale i zajímavá vína včetně Champagne nebo Sauternes. Večerem provázela Tereza Kostková, která hosty oslnila nejen profesionalitou, ale také výbornou francouzštinou. K poslechu hrála kapela Blue Star Václava Marka.

Reklama

Výběr článků

Načítám