Hlavní obsah

Dvojalbum Heidi Janků připomene i skladatelský potenciál hitmakera Ivo Pavlíka

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letošní rok je pro zpěvačku Heidi Janků kritický. Zatímco na jaře zemřela její kolegyně Věra Špinarová, s níž měla mít letos společné turné, v létě zemřel její manžel Ivo Pavlík. Přesto prohlásila, že než aby doma truchlila, vyrazí mezi lidi a nasmlouvaná vystoupení rušit nebude.

Foto: Supraphon

Zpěvačka Heidi Janků.

Článek

Tak to udělala před časem i Petra Janů, když jí zemřel manžel. Proto je dobře, že ani smrt Věry Špinarové (1951 - 2017), s níž Heidi (ročník 1962) plánovala velké tuzemské turné (které mělo propagovat i její supraphonské 2CD Best Of Heidi) a ani smrt manžela Ivo Pavlíka (1933 - 2017) nezastavila její pracovní aktivity. 

Nepochybně se má o co opřít, což je v tomto případě jednak její publikum, jednak její repertoár, který je namíchán hned z několika žánrů. Dokládá to již zmíněné supraphonské dvojalbum, které přináší celkem dvaačtyřicet písniček. Řada z nich se staly hity, které Heidi zpívá na koncertech dodnes. A řadu z nich zkomponoval právě Ivo Pavlík.

Byl to ostatně on, kdo jí v začátcích (stejně jako předtím v případě Věry Špinarové) určoval umělecký směr a tvořil repertoár přímo na tělo. Stačí vzpomenout písně jako Já jsem já, Kuře na grilu, Hnízdo vos, Ruce nad hlavu, Budem stokrát krásnější, Jen tak žít neumím, Přímý zásah nebo Cesta kolem těla, což jsou hity, které ji seznámily s publikem.

Retrospektivní album ale přináší i další úspěšné písně jako Vím už svý, Eskymácké reggae, Zvědavá, Fotka, duet s Vašo Patejdlem Ztracený ráj, Holka tvrdohlavá, Táta se dívá, Změna tlaku nebo Když se načančám, což je hit, který se na 2CD objevuje hned dvakrát - jednak v původní verzi z roku 1986, jednak v novější verzi z roku 2002. Jsou tu i další hitovky Sláva bláznivým nápadům (od Karla Vágnera) a Změna tlaku (od Borise Urbánka).

Zajímavé je, že repertoár ostravské rodačky, která má ve své sbírce nejen dva bronzové slavíky, vítězství z pražského Intertalentu či první místo z ankety Diskoslavík, ale také hlavní cenu z festivalu na Maltě nebo třetí místo z festivalu v irském Cavanu, je v drtivé většině původní. Ve své kariéře natočila jen několik převzatých písní, z nichž jsou na tomto 2CD jen dvě (Dívčí internát, Tak se mi vtírej).

Jak vidno z bookletu, nejčastěji psávali zpěvačce texty Vladimír Čort, Jan Krůta nebo Pavel Cmíral, což představuje samo o sobě slušné řemeslo, ale nelze nepostřehnout, že zpívá i slova "klasiků" - Zdeňka Borovce nebo Zdeňka Rytíře.

Původní je i novější repertoár, který pro ni stvořil Jindřich Parma, a to ve stylu moderní country (Tátova bouda, Zlatej důl, How Do You Do, dobrej den, Když cowboy spí, Skandál, Ave Maria), které otevírají druhý disk. Avšak i na něm jsou samé původní písničky, které jí napsali třeba Stano Šimor (Sama, Mezi námi hráz) nebo Martin Hájek (Těžko se loučím, Dík za tvůj kus ráje).

I když je škoda, že nevyšlo plánované turné a Věrou Špinarovou, kde měla Heidi Janků oslavit pětatřicet let trvání kariéry a mohla tak připomenout to zásadní ze svého repertoáru, její fanoušci věří v jinou a možná ještě zajímavější konstelaci. Chce to jen čas.

Reklama

Výběr článků

Načítám