Hlavní obsah

Dvacátý ročník Mikulovského výtvarného sympózia skončil vernisáží

Novinky, Jitka Sobotková

Slavnostní vernisáží skončil v sobotu 17. srpna dvacátý ročník Mikulovského výtvarného sympózia „dílna“. Pět týdnů na mikulovském zámku i v podzámčí žila a tvořila desítka renomovaných umělců a jejich díla se stanou součástí sbírky současného výtvarného umění města Mikulova.

Foto: Jitka Sobotková

Jedním z účastníků letošní „dílny“ byl i fotograf Antonín Kratochvíl, kterého do Mikulova pozval kurátor MVS 2013 Libor Lípa.

Článek

Kurátorem jubilejního ročníku sympozia byl mikulovský rodák, výtvarný umělec, hudebník a umělecký organizátor Libor Lípa, který na tento „kurátorský“ ročník pozval kurátory předešlých devíti ročníků. 

Akademickou malířku Margitu Titlovou Ylovsky, sochaře Jiřího Sobotku, autorku plynule se pohybující mezi sochařstvím, architekturou, designem a kresbou Evu Eisler, fotografa Antonína Kratochvíla, výtvarníka Jiřího Davida, který patří k vůdčím postavám postmoderny, Petra Zubka, zástupcem videoartu a multimediálních vyjádření, dále konceptuální umělkyni Milenu Dopitovou a teoretiky umění Jiřího Ptáčka a Martina Dostála. Desítku věhlasných umělců doplnila studentka Ostravské univerzity Kristýna Kašparová, která během „dílny“ působila jako technický asistent.

Mikulovské výtvarné sympózium je už roky součástí města a zároveň je stále předmětem diskusí. Jeho organizátoři – Město Mikulov, Regionální muzeum v Mikulově a Společnost pro rozvoj Mikulovského výtvarného sympozia „dílna“ – však věří, že oslaví minimálně další dekádu.

Jiří Ptáček, teoretik umění a kurátor MVS v roce 2011, na sobotní vernisáži zauvažoval nad tím, jaká bude „dílna“ za sto let. „Umění je civilizačním přepychem a my se dnes o naši civilizaci bojíme. Nevíme, co bude za pět deset let, jestli se nám to tady celé nezhroutí. A to, že jsme schopni v téhle nejistotě pořád připravovat kulturní akce, jako je sympózium, pořád se starat o instituce umění, pořád se starat o ten náš dobrý přepychem, tak to nám ukazuje, že na tom nejsme pořád tak zle. Že si vlastně žijeme moc dobře a byl bych rád, abychom si i za sto let mohli žít takhle dobře,“ řekl při svém rozloučení s letošním sympoziem Jiří Ptáček.

Mikulovské výtvarné sympózium je jednou z nejstěžejnějších kulturně společenských akcí mikulovského kulturního léta a letošní ročník byl podpořen i Ministerstvem kultury ČR. „Koncentrace kurátorů a umělců byla letos v Mikulově neobvyklá a myslím si, že nám to mohou všichni závidět. Jsem rád, že si město Mikulov může dovolit pořádat sympozium. Není to vždy zvykem podporovat takové akce. A vážíme si všech, kteří nám v tom pomáhají,“ řekl starosta města Rostislav Koštial.

„Výstava děl, která na letošní „dílně“ vznikla, bude zpřístupněna do konce října,” dodala Marcela Effenbergerová, předsedkyně pořádajícího občanského sdružení Společnost pro rozvoj Mikulovského výtvarného sympozia „dílna“.

Díla, která po pět týdnů na mikulovském zámku tvořila desítka umělců, zůstanou součástí sbírky současného výtvarného umění města Mikulova. Ta v současné době čítá okolo 350 výtvarných děl mnoha výtvarných oborů a její hodnota podle znaleckých posudků dosahuje přibližně 26 miliónů korun. Sympózií se za dobu jeho trvání zúčastnilo již více než sto výtvarných umělců z České republiky i zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám