Hlavní obsah

Dva nejdražší obrazy Josefa Čapka budou v Opočně k vidění až do konce září

Novinky, Dana Ehlová
Aktualizováno

Až do konce září byla prodloužena výjimečná výstava obrazů Josefa Čapka ve Výstavní síni Františka Kupky v Opočně. Mezi téměř šedesáti díly malíře je možné vidět také dva jeho nejdražší obrazy, které jsou navíc poprvé vystaveny v České republice.

Foto: Dana Ehlová

Pohled do výstavní síně Františka Kupky v Opočně, kde jsou vystaveny vzácné obrazy Josefa Čapka

Článek

Největšími lákadly výstavy nazvané Josef Čapek – Podoby, která se těší značné pozornosti příznivců výtvarného umění a představuje tvorbu malíře z období let 1913-20, jsou dva jeho nejdražší obrazy Kontemplace (Dívka v hnědém šálu) a Dívka v růžových šatech.  

Stojí za to připomenout, že oboustranný obraz Kontemplace vydražil letos v únoru v londýnské aukční síni Sotheby's za více než 250 tisíc liber český sběratel a tento olej se díky tomu po mnoha desítkách let vrátil do země, kde ho Josef Čapek namaloval. Výstavní síň Františka Kupky v Opočně bude navždy zapsána jako první místo v Česku, kde byl olej vystaven.

Dalším skvostem je obraz Děvče v růžových šatech, jehož cena se během aukce v Galerii Art v Praze vyšplhala na rekordních 12 miliónů korun - je tedy dosud nejdráže prodaným Čapkovým dílem. 

Jednotlivé části výstavy také provázejí velice zajímavé komentáře, jejichž autorem je malířův bratr Karel Čapek – podle autorky výstavy Pavly Pečínkové jeden z nejbližších interpretů Josefa Čapka.

Pavla Pečínková zároveň při zahájení této mimořádné výstavy v Opočně zdůraznila: „Výstava se jmenuje Josef Čapek – Podoby. Se slovem podoby se můžeme setkat v názvech děl Josefa Čapka - konkrétně na této výstavě se setkáváme s podobami z biografu, což je jeden z tematických okruhů výstavy. Šlo také o to ukázat podoby nebo polohy díla Josefa Čapka v jejich různorodostech. Je zde vystaveno bezpočet nádherných tužkových kreseb, akvarelů a grafik, které rozvádějí dané motivy a témata vždy v několika podobách a musím říci, že já osobně mám velice ráda skicové náčrtky Josefa Čapka, ve kterých jsou v několika tazích bezprostředním způsobem zachycena jednotlivá témata. Pro mě mají hodnotu estetickou stejnou jako jeho plátna.“

Výstava v Opočně má však ještě jednu zajímavost, s níž na jejím začátku nepočítali její iniciátoři ani její autoři. Počet obrazů ve výstavní síni se totiž postupně rozšiřuje. Stačí pohlédnout do návštěvní knihy a budete velmi překvapeni - v ní totiž, mezi zápisy nadšených návštěvníků, najdete malá umělecká díla. Jejich autorkou je Nikola Bónová, která během svých služeb v galerii, přenáší skvostná díla Josefa Čapka svoji rukou na stránky této knihy.             

Reklama

Výběr článků

Načítám