Hlavní obsah

Dušičkový večer v Krnově, halloweenský v Rýmařově

Novinky, Táňa Arťušenková

Naše Dušičky i anglosaský Halloween mají stejné kořeny, a tím je svátek Všech svatých, slavený v celém křesťanském světě 1. listopadu. Zatímco v anglosaském světě následuje divoký a pestrý halloweenský mumraj, u nás po tomto svátku přichází Památka zesnulých, čili Dušičky.

Foto: Táňa Arťušenková
Článek

A právě na Dušičky připravili v Krnově zajímavou nabídku na zpestření podzimního večera vycházející z českých tradic. Flemmichovu vilu, neoklasicistní rezidenci v krásné zahradě na břehu řeky Opavy, ovládne 2. listopadu Dušičkový večer. Od 18 do 21 hodin se návštěvníci seznámí s historií tradice Památky zesnulých a prohlédnout si běžně nepřístupné prostory.

Na příchozí bude čekat spoře osvětlený a speciálně vyzdobený interiér. Atmosféru dokreslí stylová výzdoba i strašidelné projekce ve vile a jejím okolí. Dojde také na návštěvy ze záhrobí. Ten, kdo projde nebeskou branou, se setká třeba s krnovským rodákem architektem Leopoldem Bauerem nebo císařem římským a králem českým Karlem IV. i dalšími osobnostmi krnovských či českých dějin. I na zahradě čeká zájemce dobrodružství na stezce odvahy za ukrytým pokladem. A kdo se dostaví ve strašidelném kostýmu, získá malou odměnu.

Ten, kdo se skutečně rád bojí, zamíří v pátek na Halloween a lampionový průvod v Rýmařově. Průvod se vydá do Kempu Indiana v 16.15 hodin ze začátku cyklotrasy v Opavské ulici. Na přípravě by si každý měl dát záležet, protože v cíli průvodu bude vyhlášen nejhezčí lampion a také nejhrůzostrašnější maska. Vycházet lze z hlavních znaků Halloweenu, k nimž patří vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, čarodějky, duchové, černé kočky, netopýři, košťata, oheň, příšery i kostlivci. Barvami Halloweenu jsou černá a oranžová.

Pak se otevře strašidelný les se zbrusu novou stezkou odvahy. Za odvahu a splnění úkolů čeká každého účastníka odměna. Připraven je také táborák se špekáčky, malování na obličej i dětská diskotéka. V případě deštivého počasí se akce nekoná.

Reklama

Výběr článků

Načítám