Hlavní obsah

Duševně nemocným v Moldavsku pomáhají čeští experti

Novinky, Roman Hrůza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než dva tisíce lidí s mentálním handicapem či duševním onemocněním žije v Moldavsku ve zcela nevyhovujících podmínkách. Tříletý projekt Centra pro rozvoj péče o duševní zdraví, Člověka v tísni a České rozvojové agentury pomohl nastartovat potřebné změny.

Foto: Archiv cmhcd.cz

Ilustrační foto z projektu

Článek

Pro většinu z těchto klientů je těžké osamostatnit se a začít nový život, přesto touží po změně. „V Moldavsku aplikujeme transformační model, který máme vyzkoušený v ČR, ale také například v Srbsku. Ředitelé a další pracovníci ústavů jsou aktivně zapojeni do přesunu klientů do menších komunitních zařízení. Důležité je zároveň měnit i způsob uvažování o klientech, vnímat je jako individuality s právem na běžný život mezi zdravými lidmi,“ říká expertní spolupracovník Centra pro rozvoj péče o duševní zdraví MUDr. Jan Pfeiffer.

Český stát podporuje Moldavsko prostřednictvím programu České rozvojové agentury. Projekt Podpora transformačního procesu v oblasti péče o duševně nemocné a mentálně handicapované v Moldavsku odstartoval v roce 2015 a je přímo zaměřen na změnu situace v ústavech pro lidi s postižením.

Letos transformace proběhla ve 4 domech, kde žije celkem 24 klientů. Čeští experti poskytli konzultace pracovníkům jednotlivých zařízení, nabídli konkrétní nástroje, postupy a příklady dobré praxe v situacích souvisejících s fungováním služby a prací s klienty a zúčastnili se týmových porad. Podpořili pracovníky i klienty v procesu mapování potřeb a přání i v sestavování plánů k jejich naplnění.

Díky podpoře došlo ke změnám v životě lidí s mentálním a duševním onemocněním, kteří v domech žijí, ale i ve vztazích s jejich sousedy. Všichni obyvatelé komunitních domů se také vyškolili ve finanční gramotnosti, proběhly čtyři sousedské slavnosti, na kterých se společně setkali klienti, pracovníci a lidé z okolí.  

Transformace ústavní péče probíhá i v České republice, kde podle Jednoty pro deinstitucionalizaci žije v ústavních podmínkách 63 200 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám