Hlavní obsah

Dumasovy romány ožívají na zámku Loučeň

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh Robina Hooda, jednoho z největších mužů staré Anglie, pána sherwoodského lesa, který bohatým bral a chudým dával, ožije o prázdninách na zámku Loučeň. Poprvé o slavnosti zámeckých labyrintů.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Alexandre Dumas (1802–1870) se jako francouzský prozaik a dramatik v období romantismu proslavil především historickými dobrodružnými romány.

Jeho nejslavnější román Tři mušketýři, odehrávající se za vlády Ludvíka XIII. s hrdiny d'Artagnanem, Athosem, Porthosem a Aramisem, byl námětem pro květnovou akci Hra na baroko.

Jeho další román z anglických dějin Robin Hood se stal inspirací pro toto léto.  Příběh rytíře Roberta z Locksley, šlechtice, který se vracel z války zpět do rodné Anglie, zasazený do konce 12. a počátku 13. století. V Anglii, kde mezitím přišel o všechen majetek, odešel do Sherwoodského lesa. Společně pak se skupinou uprchlíků okrádali zbohatlé šlechtice o zlato, které dávali chudým. Nazvali ho Robin Hood. 

”S hrdinou jedné z nejznámějších evropských legend pokračuje letošní návrat k romantickým hrdinům, který na Loučeni začal již květnovou Hrou na baroko s Třemi mušketýry. To, že tento hrdina staré Anglie, inspiroval také Alexandra Dumase, a že jeho Robin Hood vyšel až v roce 1872 po autorově smrti, není příliš známé. Nicméně velice dobře víme, že romantismus jako životní pocit ovlivňoval dění na šlechtických sídlech v druhé polovině 19. století a právě do této doby se budeme letos v létě na Loučeni vracet,„ uvedla Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučen.

Narozeniny zámeckých labyrintů

Tradiční slavnost Narozenin zámeckých labyrintů proběhne na zámku 5. července již po sedmé, letos „po anglicku“. Nejen proto, že autor loučeňských labyrintů je Angličan Adrian Fischer, ale také proto, že letošní prázdninový program se nese v duchu Robina Hooda.

Základem se stane dětské putování v zámeckých labyrintech, kde budou plnit úkoly s rekvizitami, jež se pojí k Robinovi Hoodovi a středověku.

Do soutěžení se zapojí i rodiče, kteří si vyzkouší hod jitrnicí, odhalí tajemství hrnčířského kruhu nebo se zdokonalí v házení kroužků na cíl.

Zámecký Sherwood bude obydlen dravci a jinými opeřenci a návštěvníci zhlédnou výcvik dravých ptáků. Putování za pokladem Lady Marion cestovatele zavede do strašidelného sklepení zámku. Napínavá pouť bude zakončena výstavou hraček v přízemí zámku a hernou pro nejmenší.

Nový překážkový lanový park

Hitem letošního léta na zámku Loučeň se stal nový lanový park, který je plný překážek a láká malé i větší odvážlivce. Zámecký areál bude otevřen již od 9 hodiny až do soumraku.

Prázdniny v Sherwoodu

Od 28. června do 28. srpna se o víkendech a během týdne v úterý, ve středu a ve čtvrtek mohou návštěvníci zámku Loučeň přenést na počátek 13. století v Anglii s postavami z bájného Sherwoodu a vyzkoušet si spoustu atrakcí. Každou sobotu se koná Putování za pokladem Lady Marion.

„Chceme našim návštěvníkům připomenout, že tak jako je dnes populární Harry Potter, tak před 150 lety byli fenoménem mušketýři a středověcí hrdinové typu Robina Hooda. Prostě, že se nejedná o žádnou novodobou komerci, ale o romantické tendence návratu k přírodě a k evropským legendám,” dodala Kateřina Šrámková.

Reklama

Výběr článků

Načítám