Hlavní obsah

Dům umění města Brna je znovu otevřen pro veřejnost

Novinky, Jaroslav Štěpaník

V úterý 12. května byl Dům umění města Brna opět otevřen pro veřejnost. Návštěvníci mohou v budově na Malinovského nám. 2 navštívit prodlouženou výstavu Martina Zeta SOCHAŘ MILOŠ ZET – ZDI, SOKLY A MAKETY.

Foto: Dům umění města Brna
Článek

Výstava Martina Zeta bude kvůli uzavření výstavy z důvodu vládních opatření prodloužena do 26. července. Doprovodné programy zatím realizovány nebudou. 17. června bude možné navštívit komentovanou prohlídku výstavy s omezenou kapacitou diváků.

Martin Zet (1959) tematizuje svým dílem nedávnou totalitní historii, která není ani u nás, ani jinde v Evropě dosud uzavřena. Dotýká se stále bolestivého stavu českého kulturního prostředí, které sice vykazuje výraznou živost i velký tvůrčí potenciál, ale také patogenní rysy deformující naši kulturní paměť.

Vědom si faktu, že nejlepší obranou proti potlačované paměti je paměť sama, sahá Martin Zet znovu po tematizaci díla svého otce, sochaře Miloše Zeta (1920–1995), spjatého s oficiální kulturou komunistického Československa.

Zetova výstava přinese mimo jiné informaci o tvůrčím procesu, který vedl k sochařským realizacím jeho otce ve veřejném prostoru – od skic, které se snažil dopracovat v měřítku pro konkrétní situace, k jejich realizaci v materiálu, až po jejich odstraňování po roce 1989.

Dům umění města Brna nabízí návštěvníkům slevu na vstupné ve výši 50 procent a speciální akci pro rodiny s dětmi – platí pouze jeden, ostatní mají vstup zdarma.

Dům pánů z Kunštátu zůstává z důvodu výstavní pauzy nadále uzavřen. Od 9. června zde bude otevřena výstava ŠEST POHLEDNIC. Dodatečná vernisáž výstavy se však uskuteční až 23. června od 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám