Hlavní obsah

Dům lehl popelem, zapálil ho nejspíš blesk

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škodu za tři miliony korun způsobil ve středu požár rodinného domu s hospodářským stavením v Benešově na Blanensku. Objekt zřejmě zapálil úder blesku.

Foto: HZS JMK

Ilustrační foto

Článek

"Plameny šlehající z hospodářské části domu, které se rychle šířily na celý objekt i do okolí, lidé z obce zpozorovali a ohlásili hasičům v 17.15 hodin. Vzhledem ke značnému rozsahu požáru a riziku šíření na další domy v obci krajské operační a informační středisko HZS Jihomoravského kraje vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Při příjezdu hasičů byl rozsáhlý objekt ve tvaru písmene U o rozměrech zhruba 20 krát 30 krát 10 metrů takřka celý v plamenech ve třetí ze čtyř fází hoření. Hasiči proti plamenům nasadili čtyři vodní proudy a třicetimetrový automobilový žebřík. "Snažili jsme se ochránit dva další domy. Průzkum nepotvrdil původní informaci, že uvnitř objektu jsou ovce, třicetihlavé stádo bylo naštěstí na pastvině," dodal mluvčí.

Hasiči podle jeho slov museli strhnout narušený komín, který hrozil zřícením spolu s části štítových zdí. K intenzitě požáru přispívalo i uskladněné seno a další materiál, jen s velkým štěstím byl před ohněm včas vynesen sud plný nafty. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu v 18 hodin, pak bylo zahájeno rozebírání prohořelých konstrukcí a dohašování řady lokálních ohnisek.

Dům z minulého století nebyl využíván k bydlení a byl odpojen od energií. Požár ho prakticky zničil, škodu majitel podle předběžného odhadu vyčíslil na tři miliony korun. Hasičům se rychlým zásahem podařilo ochránit dva sousední domy. Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS Jihomoravského kraje. Podle dosud získaných poznatků dům zřejmě začal hořet od úderu blesku do prostoru kolem komínu.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám