Hlavní obsah

Dům kultury v Kroměříži uvede Pohádky do kapsy v podání herců divadla SemTamFór

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Pohádky do kapsy je název inscenace, která bude k vidění v kroměřížském Domě kultury v neděli 13. září. Hravé představení určené dětem a jejich doprovodu uvedou členové nezávislé divadelní scény SemTamFór, která má svou základnu ve Slavičíně.

Foto: archiv Dům kultury v Kroměříži

Protagonisté Pohádek do kapsy.

Článek

Hudební pohádka, která je určena pro děti od tří let, je sestavena ze čtyř pohádek, a to z Perníkové chaloupky, Karkulky, Princezny na hrášku a Budulínka. V inscenaci hraje pět herců, kteří prostřednictvím kulisy-babičky a Kašpárka vtahují malé i velké návštěvníky do pohádkových příběhů, které dobře znají.

A je to právě Kašpárek, který svými výstupy zpestřuje propojování jednotlivých pohádek. Interaktivní inscenace plná písniček umožní dětem stát se součástí celého představení.

Pohádky do kapsy se herci divadla SemTamFór rozhodli inscenovat jako návrat k tradičním pohádkám vyprávěným babičkami od nepaměti. Tyto čtyři klasické pohádky byly vybrány jako protiklad všem zahraničním, televizemi hojně uváděným novotvarům "rádoby" pohádek. 

Herci divadla ze Slavičína vyváženým způsobem kombinují iluzivní i antiiluzivní přístup k dětskému divákovi s využitím moderních znalostí psychologie současného dětského diváka.

„Ve všech čtyřech pohádkách je přítomné platné ponaučení, které tradiční pohádky mají mít, a které se nenásilnou a hravou formou všichni snažíme dětem sdělovat a nabízíme jim tak hodnoty, co současná televize nabídnout nemůže,” říká režisér Jan Julínek.

Nezávislá divadelní scéna SemTamFór vznikla v roce 2012. V současné době funguje na bázi nezávislého zájezdového divadla, mezi její stálé zájezdové scény patří města Zlín, Brno nebo Hradec Králové. Mnohá představení je možno vidět po celé republice.

„Dramaturgii divadla tvoří zejména komediální repertoár a hry pro děti a mládež, proto se o našem divadle píše jako o divadlu pro všechny generace,” dodal Julínek.

Jádro souboru představuje ředitel, umělecký šéf a režisér divadla Jan Julínek, dramaturgyně a scénáristka Jana Žáčková, produkční tým Aneta Bačíková a Michaela Vrbová a herci, kteří vystudovali Vyšší odbornou školu umění ve Zlíně. Mezi externí spolupracovníky patří kolegové z celé České republiky, zejména pak z Městského divadla Zlín, brněnského Divadla Polárka, Divadla Šumperk a pražského Divadla Bez Hranic.

Vstupenky na Pohádky do kapsy v Domě kultury v Kroměříži jsou v tradičních předprodejích.

Reklama

Výběr článků

Načítám