Hlavní obsah

Duhové kapky jsou k vidění v INDUSTRIAL Gallery v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od úterka 9. října jsou k vidění krásné, barevné obrazy na výstavě Rainbow´s drops - Duhové kapky v INDUSTRIAL Gallery v Ostravě. Vystavuje mladá umělkyně Hana Mikulenková.

Foto: Josef Zajíc

Výstava Hany Mikulenkové v INDUSTRIAL Gallery. 9.10.2012

Článek

V úterý 9. října v 18 hodin představila na vernisáži kurátorka Lenka Borovičková nejen obrazy, ale i mladou umělkyni, která své obrazy v INDUSTRIAL Gallery v Zahraní ulici 10 v Ostravě vystavuje.

Hana Mikulenková (1985) ve svém díle, které tvoří převážně závěsné obrazy, velmi intenzivně pracuje s barvami, jež jsou hlavním médiem, jimiž komunikuje s divákem. Experimentuje i mimo pole závěsného obrazu jako site specific reakce na prostředí.

"Exploze barev, které na diváka z obrazů útočí, mu nedovoluje se od svého prožívání snadno odtrhnout. Divák je proti své vůli "nucen" stále dokola prožívat fascinující příběh podmanivých barev. Autorka pracuje hravě, přirozeně a stále se otvírá možnosti k nalezení toho nejlepšího vyjádření, které malba nabízí," uvedla Lenka Borovičková, kurátorka výstavy.

Dalšími vizuálními prvky, které autorka obratně používá při své tvorbě, jsou sprejové obrazce přes šablonu - jeden ze znaků anonymní městské kultury. Šablony zobrazující zvířata, figury, rostliny nebo abstraktní ornamenty používá v novém kontextu, ač inspirované street artem nebo graffity. Sama autorka se mezi tyto styly neřadí. Spíše ji baví samotná struktura shluku písma, která vytváří kresebný prvek.

"Tento princip můžeme vidět například u obrazu, na který jsem napsala "like ocean in the sky" (jako oceán v nebi). Divák se ponoří do podvodní hladiny moře, kterou se v obraze stává nebe, z kterého vylétává pták. Avšak divák si může za nápisem představit úplně jinou scenérii než já," dodala autorka.

Hana Mikulenková připravila pro INDUSTRIAL Gallery soubor maleb, tvořící jednu kolekci, pod názvem Rainbow´s drobs - Duhové kapky. Zde opět sází na symboliku vody. Kapka evokující slzy se opakuje skoro na každém obraze prezentovaném na této výstavě.

Prodejní výstava potrvá do 2. listopadu. Galerie je otevřena: pondělí - pátek od 10 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám