Hlavní obsah

Dotyk s minulostí představil jubilanta Miloše Paukerta

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotoklub OKO a Malá scéna v Ústí nad Orlicí oslavily v pátek 5. února vernisáží výstavy fotografií Miloše Paukerta jeho životní jubileum a dlouhá léta, která věnoval zájmové fotografické tvorbě.

Foto: Stanislava Dvořáková

Blahopřáním k životnímu jubileu Miloše Paukerta se k předsekyni Fotokulubu OKO připojili i všichni členové klubu a četní další návštěvníci.

Článek

Minulost je spojena s představou vzpomínek v abstraktní podobě a o to více vzdálených, když se jedná o běh života pětasedmdesáti let. Je tu však nedocenitelný vynález fotografie, která uchovává a otevírá prožité okamžiky, byť s odstupem dávno uplynulé doby.

Toto zastavení umožňuje výstava Fotoklubu OKO v Malé scéně v Ústí nad Orlicí nad 32 fotografiemi jubilanta Miloše Paukerta, dokumentujících jeho pouť životem.

Autor se tak ve vzpomínkách vrací k začátkům svého fotografování, kdy v šedesátých letech minulého století v n. p. Kovostav, kde pracoval, byl založen závodní fotokroužek. Tak s několika dalšími mladými spolupracovníky poprvé v životě mačká spoušť fotoaparátu a v rámci podniku prezentuje svoje první pokusy ve fotografických soutěžích.

Brzy však počáteční mladistvá rivalita přerůstá v touhu hlubšího poznání teorie i praxe fotografické tvorby. Dochází ke spolupráci s fotoklubem Okresního kulturního střediska v Ústí nad Orlicí, který organizuje odborné semináře a umožňuje náročnější zapojení do soutěže o mistra okresu a do mapového okruhu fotoklubů okresu Ústí nad Orlicí. Původní zábavná činnost se tak stává zálibou na celý život.

Jak léta plynula s přibývajícím množstvím fotografií, přibývalo i zkušeností a nápaditých kreací, které těšily nejen okruh blízkých známých, ale stávaly se středem zájmu širokého okolí.

V současné době jako člen Fotoklubu OKO v Ústí nad Orlicí se zúčastňuje četných výstav a mapových okruhů. Jeho zaměřením je digitální fotografie a nejoblíbenějším tématem krajina a reportáž. Letmým dotykem tak oživuje krajinu v jejich ročních proměnách i zajímavá dění na turistických cestách.

Návštěvníci výstavy se mohou těšit na ukázky jara v nedaleké Dobrouči, na Divokou Orlici v Potštejně, podzim v Pelinách u Chocně, zimní krajinu u Ledče s výhledem na Kralický Sněžník a Jeseníky. Jako turisté se mohou vydat do Krkonoš k Černohorskému potoku, ale také do Janských Lázní či na květnové oslavy do Prahy. Série fotografií pak věrně přiblíží Slovácký rok z okolí Kyjova, Hodonína a Dubňan.

To vše představuje dar seniora, který tímto přináší divákovi poznání krás světa a života, které si člověk často v běhu všedních dní ani neuvědomuje.

Protože sdílená radost je dvojnásobná radost, nezbývá než k životnímu jubileu Miloše Paukerta přát mnoho dalších krásných námětů momentů zachycených v jeho fotoaparátu.

Toto přání pak bylo tlumočeno četnými návštěvníky v čele s čestným předsedou ing. Mijatem Mandičem a současnou předsedkyní Fotoklubu OKO Evou Kovářovou i zástupcem svitavského fotoklubu Karlem Netolickým.

Nakonec dar krásných prožitků nad ukázkami kouzla fotografických záběrů a vyjádření četných uznání, přání a poděkování diváků bylo tou nejcennější vzájemnou odměnou.

Navštívit výstavu v Malé scéně je možné do 28. února, kdy je ve všední dny otevřena od 15.00 do 21.00 hodin a v sobotu a neděli při akcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám