Hlavní obsah

Dopravě po novoročním víkendu pomohou dva páry zvláštních posilových vlaků

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco ve čtvrtek, o Silvestru, dojde ve večerních hodinách k tradičnímu výraznému omezení provozu osobních vlaků, novoroční víkend a konec vánočních prázdnin bude ve znamení posilové dopravy. České dráhy vypraví v neděli 3. ledna 2016 dokonce dva páry posilových vlaků do Prahy. Z Českého Těšína a Brna.

Foto: Josef Zajíc

České dráhy informují: 30.12.2015: Ilustrační foto:

Článek

Silvestrovský a novoroční provoz

Na Silvestra a na Nový rok je tradičně provoz vlaků na celém území Čech, Moravy a Slezska omezen. Méně vlaků pojede na některých tratích už v ranní a odpolední přepravní špičce, která je na Silvestra mnohem menší, než v obvyklé pracovní dny. Klasický denní provoz bude pak jako každý rok na většině tratí ukončen mezi 18. a 19. hodinou. Pak již pojede pouze menší počet večerních a nočních vlaků.

Také denní novoroční provoz začne později, než je obvyklé v jiné sváteční dny. První ranní vlaky na většině tratí 1. ledna 2016 nepojedou a denní provoz začne na jednotlivých tratích obvykle okolo šesté až sedmé hodiny. Následně bude provoz jako ve svátek.

„Konec novoročního víkendu a vánočních prázdnin bude ve znamení posílené dopravy. České dráhy vypraví v neděli 3. ledna také dva páry zvláštních posilových vlaků,” informoval Petr Šťáhlavský, tiskový mluvčí ČD.

První posilový vlak pojede na trase Praha (odjezd 8:55) - Český Těšín (příjezd ve 13:30) - Český Těšín (odjezd 14:54) - Praha (příjezd 19:47). Budou ho tvořit dvě jednotky Elefant City, které dohromady nabídnou přes 600 míst k sezení. Vlak zastaví také v Havířově, Ostravě-Svinově, Studénce, Suchdolu nad Odrou, Hranicích na Moravě, v Lipníku nad Bečvou a dalších stanicích.

Druhý pár posilových vlaků vyjede na trase Brno (odjezd 15:58) - Praha hl. n. (příjezd 18:48) - Praha hl. n. (odjezd 19:59) - Brno (příjezd 22:50) a nabídne několik stovek míst ve 2. třídě klasických osobních vlaků. Ve směru do Prahy zastaví posilový vlak také v České Třebové, Pardubicích a v Kolíně. V opačném směru zastaví v Pardubicích, České Třebové, a také ve Svitavách, Letovicích, Skalici nad Svitavou, v Blansku a v Adamově.

„I přes posílení mnoha souprav lze během neděle 3. ledna očekávat u některých spojů velmi vysokou obsazenost, proto doporučujeme všem cestujícím, kteří plánují svou cestu v tomto termínu, aby si bez odkladu zajistili rezervaci míst, případně využili i dopolední spoje mimo přepravní špičku a oba páry posilových vlaků. Posilový vlak lze doporučit především při cestách z Brna do Prahy s ohledem k omezené kapacitě vlaků railjet a EuroCity, které přijíždějí ze zahraničí,” dodal k informacím Šťáhlavský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám