Hlavní obsah

Doprava v Ostravě je nadále komplikovaná

Novinky, Vratislav Tobola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 1. června vyhlásily odbory dopravního podniku Ostrava stávku. Do práce nenastoupilo přes 250 zaměstnanců DPO. Chtěji zvýšit své mzdy o 5 %. Magistrát přišel s nabídkou 1,5 %, kterou odboráři rázně odmítli.

Foto: Vratislav Tobola

Stávkující odboráři

Článek

Ve středu ráno se před vedením dopravního podniku Ostrava sešlo přes 250 zaměstnanců, kteří vyrazili stávkovat do ulic, kde blokovali průjezdu nestávkujícím řidiům MHD s výkřiky: "Stávkokaz, přidej se! Přidej se! Jsou to i tvoje peníze!"

Ve čtvrtek byla situace obdobná. Tentokrát přišlo přes 500 odborářů a dali svojí nespokojenost řádně najevo před Ostravskou radnicí. "Magistrát přišel s nabídkou 1,5 %.Chceme kolektivní vyjednávání!" řekl šéf odborů Ivo Protivínský. "Dostáváme podpůrné dopisy z celého Moravskoslezské kraje a mimo něj. Podporují nás ČSAD Havířov, Veolia Transport, dopravní podnik Opava a Olomouc a další," dodal.

Průlomový byl pátek, 3. den stávky, kdy se sešlo již přes 650 neskopokojených odborářů a přes 2 hodiny komplikovali provoz v centru Ostravy a za pískotu dorazili k ostravské radnici, kde opět dávali najevo svou nespokojenost.

Podle vyjádření Iva Protivinského mohou odbory stávkovat i dva týdny. "Záleží na vyjednávání a vyjádření magistrátu města Ostravy. Pokud se domluvíme, jsme schopni obnovit provoz do půl hodiny."

Dopravní podnik se snaží ze všech sil udržet dopravu ve městě a zábranit tak dopravníku kolapsu. Tramvaje jezdí podle víkendového jizdního řádu. Kmenové linky 1,2,8,9 a 17 jezdí každých 10 minut s možnými výpadky. Nízkopodlažní spoje nejsou zaručeny. Trolejbusy jezdí podle normálního jizdního řádu s možnými výpadky.

Nejhůře jsou na tom autobusy, kde stávkuje zhruba 80 % zaměstnanců. Většina linek jezdí podle nedělního jizdního řádu s častými výpadky a některé linky byly zatím zrušeny. Nejhorší situace je na okrajových částech města, kde autobusy jezdí s velkým zpožděním, nebo vůbec. Na některých linkách dokonce jezdí autobusy jiných společnosti, aby alespoň zajistily nějakou dopravu.

Informační stránky dopravního podniku:

Stránka DPO na facebooku. Denně aktuální informace o dopravě: http://www.facebook.com/pages/Dopravn%C3%AD-podnik-Ostrava-as/110527085629195

Oficiální stránky DPO: http://www.dpo.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám