Hlavní obsah

Doktor Faust se objeví na scéně Divadla Jiřího Myrona v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doktor Faust, brilantní tragikomedie Shakespearova současníka Marlowea o Faustovi, který se upíše ďáblu výměnou za to, že se mu dostane neomezeného vědění, se poprvé objeví na repertoáru Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, a to ve zcela novém překladu Martina Hilského a režii Pavla Kheka.

Foto: Radovan Šťastný,zdroj NDM.

Doktor Faust v Divadle Jiřího Myrona v Ostravě.Lucie Končoková( Dobrý anděl), František Stnad( Doktor Faust), Robert Finta ( Mefistoteles)

Článek

Alžbětinský dramatik a básník, Shakespearův současník Christopher Marlowe (1564 - 1593) napsal silný dramatický příběh o muži, který se nerozpakuje za slib všeho vědění nabídnout svou duši peklu.

Marlowe psal své nejlepší dílo dávno před známější verzí J. W. Goetha, jen asi šedesát let po smrti skutečného Fausta, který žil v Německu. V čem je Faust od Christophera Marlowea jiný?

„Liší se ve všem, a přitom v té hlavní myšlence zůstává stejný. Marlowe oproti Goethovi nemá Markétku - tedy možnost vykoupení skrze lásku, ta ani není nabídnuta - tento Faust téměř nemá naději - paradoxně však nabízí Marlowe podstatně více ironie a komediálnosti. Tento Faust stojí přímo uprostřed mezi fraškou a tragédií, hraje si s žánry tak, že nevíte, máte-li plakat, nebo se smát. Nu, někdy žijeme život také tak,” uvedl režisér Pavel Khek, umělecký šéf a režisér Městského divadla Mladá Boleslav, který spolupracuje s činohrou NDM vůbec poprvé.

Hru převedl z angličtiny speciálně pro tuto inscenaci renomovaný překladatel Martin Hilský. V hlavních roli uvidí diváci Františka Strnada (Faust, Frizer) a Roberta Fintu (Mefistofeles, Marlowe). Dalšího zástupce pekelných mocností, samotného Lucifera, ztělesnil František Čapka.

Dále hrají: Vladimír Polák, Aleš Bilík, Jan Kovář, František Večeřa, Petr Houska, Miroslav Rataj, Marcel Škoula, Anna Cónová, Pavlína Kavková, Izabela Firlová, Lucie Končoková a Tereza Richtrová.

Hraje se na scéně Michala Syrového a v kostýmech Agnieszky Páté - Oldak. Autorem hudby je Václav Kořínek. Pohybová spolupráce je dílem Igora Vejsady a bojové scény nazkoušel Petr Nůsek.

Premiéra se uskuteční 26. března v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.

Debata k inscenaci: Faust jako stav zadlužení - debata s Vladimírem Justem je připravena v Antikvariátu a klubu Fiducia na úterý 31. března 2015 v 18.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám