Hlavní obsah

Dobruška žije filmem, tradiční nabídku rozšířil kinematovlak, výstava filmových plakátů, letní kino

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rapidního rozšíření nabídky se v červnu dočkali příznivci kinematografie z Dobrušky a okolí. Vedle tradičního programu Kina 70 a promítání pro seniory mohou v těchto dnech navštívit kinematovlak na nádraží, zajímavou výstavu filmových plakátů a také letní kino na koupališti.

Foto: Dana Ehlová

Majitel unikátní filmové sbírky Vítězslav Tichý (vpravo) představuje filmové plakáty v Dobrušce již několik let.

Článek

Pod již tradiční předprázdninovou výstavou filmových plakátů je neodmyslitelně podepsán Vítězslav Tichý z Bystřice pod Hostýnem, největší světový sběratel českých a slovenských filmů, dokumentů i filmových plakátů.

Zajímavé filmové plakáty ze své unikátní sbírky představuje na začátku léta v Dobrušce už několik let a letos pocházejí z doby normalizace, tedy ze sedmdesátých let. 

„K období normalizace jsem se snažil vybrat filmy, které patřily k té lepší části. Zároveň jsem kladl důraz na to, aby se jednalo o filmy spojené s našimi zajímavými výtvarníky. Mnoho z nich mělo tehdy problém s odbytem svých děl, a tak se věnovali filmovému plakátu, což je vidět na úrovni. Patřili jsme v té době mezi absolutní špičku,” poznamenal Vítězslav Tichý.

„Příště nás čekají osmdesátá léta. Po revoluci ale plakát hodně poklesl na úrovni a začaly ho tvořit v podstatě jen fotografie. Je dobře, že se v poslední době začíná situace zlepšovat,” dodal Tichý.

Slavnostnímu setkání u příležitosti výstavy filmových plakátů byl přítomen i starosta Dobrušky Petr Lžíčař, který příznivcům kinematografie prozradil, že město připravuje další "filmový tahák" a od 16. do 18. září uspořádá filmový seminář.

„Možná akce jednou přeroste ve filmový festival, ale zatím se bavíme o semináři na téma film a literatura. První ročník bude věnován Bohumilu Hrabalovi,” uvedl starosta a doplnil: „Jedním z největších lákadel bude promítání filmu Postřižiny přímo ve sklepní pivovarské restauraci s vynikajícím dobrušským ležákem doslova od zdroje.”

Výstava filmových plakátů probíhá v malém sále Společenského centra Kino 70, ale "filmově živo" je i na druhém konci města. Na dobrušském nádraží totiž 22. září začal opět fungovat oblíbený kinematovlak, nebo-li kino na kolejích. Během šesti dnů se v něm odehraje osmnáct filmových představení, převážně pro děti.

Tradičně nechybí Krtkova dobrodružství, na programu jsou i Příběhy cvrčka a štěňátka, Tři bratři a třeba Hvězda betlémská. Dospělé návštěvníky potěší například Padesát odstínů šedi. Předposlední den provozu kinematovlaku v Dobrušce, v neděli 26. června, se v 18 hodin uskuteční Koncert  na peróně.

V době, kdy se leckde kina zavírají, si ve městě F. L. Věka lidé vybírají, kde „svůj“ film zhlédnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám