Hlavní obsah

Dobrovolníkem v každém věku. Přírodě Moravského krasu pomáhali rodiče i děti

Novinky, Eva Pavelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Josefovském údolí v Moravském krasu si letos v září vyzkoušely, jaké je to být dobrovolníkem, také rodiče a děti. V rámci tábora Vetřelec pomáhali v boji s invazivními druhy rostlin i ti nejmenší. Být dobrovolníkem a pomáhat přírodě je totiž možné v každém věku.

Foto: Eva Pavelová

Lektor Martin Hlučil nás seznámil s Vetřelci

Článek

O tom, že nezištná pomoc má v naší společnosti své místo a velký smysl, se přesvědčily o posledním zářijovém a také prodlouženém víkendu rodiny s dětmi ve věku 3 - 10 let. V areálu Ekologického volnočasového centra Švýcárna proběhl tábor pro rodiče a prarodiče s dětmi s názvem Vetřelec.

Děti i rodiče se zapojili do aktivní dobrovolnické práce a svým dílem přispěli k omezení výskytu některých invazivních rostlinných druhů, které do Moravského krasu pronikají a omezují biodiverzitu v tomto chráněném území. Věnovali se monitoringu těchto rostlin i jejich likvidaci. Kromě toho objevili, že dobrovolnická práce a občanská angažovanost má určitě smysl, a to v každém věku. Děti i rodiče si boj s vetřelci jaksepatří užily a práce se pro ně stala skvělou zábavou.

Díky grantové podpoře mohli organizátoři akce ze Základního článku Hnutí Brontosaurus Modrý kámen sestavit také metodiku, jak akci uspořádat a vést tak, aby bylo možné navázat na tento úspěšný první ročník.

Tábor byl realizován v rámci projektu Švýcárna přírodě a lidem podpořeného grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

Další informace: www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám