Hlavní obsah

Dobronický pán byl naštvaný na sládka, že prý šidí pivo

Novinky, Vratislav Konečný

Od restauračky na břehu před očima mizející Lužnice je soukromá zřícenina Dobronice vzdálena tak tři sta metrů piv. V tomhle vedru je každé těla posunutí, a víc než polovina vzdálenosti představuje stoupání, doprovázena vidinou moku, který jsem právě opustil. Je i motivací pro cestu zpáteční.

Foto: Vratislav Konečný

Dobronice, zřícenina s hezkým výhledem

Článek

Soukromá ruina hradu Dobronice patří majiteli Panství Bechyně. Ve městě Bechyně mu patří zámek, kromě jiného, jiný hrad v okolí asi nebyl volný, takže zahrnul Dobronice do svého majetku. Ony by asi jinak pozvolna spadly, takže mu patří dík.

Moc toho tu neuvidíte, hlavním tahákem je okrouhlá věž, z níž je krásný rozhled do lužnického údolí, na splav, skoro vyschlý, na kostelíček v zšedlé unavené zeleni.

Věž sloužila jako ukryt v době napadení, bylo to poslední útočiště hradní posádky. V mírových dobách tu byly schovány zásoby, nějaká zbroj, přízemí sloužilo jako vězení.

Hrad vznikl patrně na počátku 14. století. Nejdřív patřil málo významnému vladykovi, tvrz byla podstatně menší, v roce 1455 už je v majetku Rožmberků. Ne nadlouho. Jen 4 roky, Oldřich z Rožmberka přistavěl západní křídlo. Do roku 1528 tu vládli páni ze Rzavého.

Pivohádky

Žádné mimořádné události Dobrobice nepamatují, jen snad větší tahanice hradního pána Hozlauera z Hozlau se sládkem Blažkem z pivovaru, který stál v hospodářské části proti hradu.

Vařilo se v něm dvojí pivo, o obojím, řídkém i bílém, tvrdil šlechtic, že jsou to patoky šizené. Kdo to vyhrál, nevím, podhradní pivo v hospodě ale chutná velmi dobře, nešizeně. Plně a studeně.

Jezuitská rezidence

Páni ze Rzavého Dobronice v počátku 16. století goticky přestavěli, což docela vyhovovalo jezuitům, jimž přešel hrad do majetku.

Zřídili zde letní rezidenci, měli tu klid. Když dostavěli v nedalekých Opařanech rezidenci, stáhli se z hradu nadobro. Zrušením řádu v roce 1773 Dobronice přicházejí o majitele a pozvolna začínají chátrat, v roce 1790 je začínají rozebírat.

Dobronice s opařanským panstvím zakoupila v roce 1825 kněžna Quidobaldina Paarová, ta asi o Dobronicích neměla ani páru, neb si vesele chátraly dál. Teprve v letech 1882-1885 nechala zříceninu zajistit, hrad přešel po roce 1948 na MNV Dobronice.

Hrad je otevřen celoročně.

Podle pověsti by tu měla být tajná chodba do Bechyně, ale kdo by kutal sluj šest kilometrů dlouhou a hlavně proč, nemá logiku.

Z vojenského hlediska překvapuje minimální pasivní obrana, hrad by se v případě napadení asi moc dlouho nebránil.

Tolik o Dobronicích, hradu nad příjemnou hospodou u jezu nyní vyschlé Lužnice. Hezký pohled na hradní ostroh je z mostu přes Lužnici, vedoucího do kempu.

Reklama

Výběr článků

Načítám