Hlavní obsah

Dobříš je už z podstaty dobrým místem k životu, říká herečka Zdeňka Žádníková

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Heslo, že každý dobrý skutek má být po zásluze odměněn, ctí ve svém životě herečka Zdeňka Žádníková. Také proto pořádá každoročně před Vánoci na zámku Dobříš benefiční večer na podporu svého nadačního fondu. Ten letošní se uskuteční v sobotu 6. prosince od 17 hodin.

Foto: Archiv FN Motol

Nadační fond Zdeňky Žádníkové již čtvrtým rokem postupně mění vizuální podobu dětské polikliniky FN Motol.

Článek

„Nadační fond funguje již sedm let. Za tu dobu změnil prostředí řady dětských oddělení, JIPek, ambulancí, čekáren a dětských domovů. Naším cílem je zaujmout dětské pacienty, aby na ně prostor nemocnice nepůsobil stresujícím dojmem,“ shrnula Žádníková hlavní poslání nadačního fondu, tedy zvelebování a zkrášlování lékařských zařízení.

Dynamický nádech a barevný styl dodávají jinak nudným a šedým prostorám nemocničních oddělení malované příběhy „dvorního“ malíře nadačního fondu Libora Škrlíka. „Jeho malby na stěnách pobaví rodiče i personál a děti díky nim zapomínají na nepříjemnosti spojené s pobytem v nemocnici. Pamatují si, "jak housenka s dalekohledem krade mrkev a neujde spravedlivému trestu" namísto toho, že museli na odběr krve,“ sděluje Žádníková.

I v letošním roce dostalo novou tvář několik dalších nemocničních oddělení. Konkrétní výsledky uplynulých 12 měsíců a plány do další sezóny představí Zdeňka Žádníková a její hosté v Zrcadlovém sále dobříšského zámku v předvečer druhé adventní neděle. „Ukážu světu, co nového náš nadační fond za rok udělal a pak to společně se všemi „spolupachateli dobra“ oslavíme,“ říká herečka.

Výsledky za uplynulý rok a pěvecký koncert

V roce 2014 dokončil nadační fond mimo jiné další etapu realizací v nemocnici Motol, tentokrát dětskou neurochirurgii. Z barevného prostředí se těší dětští pacienti nemocnice ve Strakonicích a v Nymburce, vizuální proměnou prošlo dětské oddělení nemocnice v Žatci a oční oddělení v Pardubicích.

„Nezapomněli jsme ani na Dobříš. Zdejší 2. ZŠ je celá vyzdobena velkoformátovými instalacemi ve stylu „Přísloví pro potěšení“ výtvarnice Magdy Veverkové a vznikla také originální sada štítků na dveře a vstupní tabule. Výtvarné proměny se dočkala čekárna a ordinace dětského lékaře na poliklinice a nově jsme začali spolupracovat s Azylovým domem v Mokrovratech,“ říká Žádníková k letošním realizacím, které při benefici představí.

V Zrcadlovém sále vystoupí děti z 2. MŠ Dobříš, sponzoři nadačního fondu a s hlavním kulturním programem pak mužský vokální soubor Gentlemen Singers z Hradce Králové.

„Pánové letos vybrali a nastudovali velmi zábavný program, nebývá zvykem, že se na pěveckém koncertu publikum nahlas směje,“ sděluje Žádníková, která mimo jiné nedaleko Dobříše spolu se svojí početnou rodinou žije, a není proto náhoda, že benefiční večery pořádá pravidelně na zdejším zámku.

„Dobříš je už z podstaty názvu města dobrým místem k životu. Je nám tu moc dobře. Vážím si toho, že v krásném zámeckém Zrcadlovém sále můžeme naše koncerty každoročně pořádat, děkuji za to panu řediteli Pavlu Krejcárkovi a zejména rodině Colloredo-Mannsfeld,“ dodala.

Výtěžek z kulturního večera půjde na činnost Nadačního fondu Zdeňky Žádníková. Plné vstupné na benefiční večer činí 130 Kč, pro snížené 90 Kč. Předprodej vstupenek probíhá na pokladně zámku Dobříš od 10. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám