Hlavní obsah

Do Zlína míří třináct tibetských mnichů s unikátním vystoupením

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava ŠANGRI-LA na zlínském zámku připravila jedinečný zážitek. Pořadatelé přivezou do Zlína v úterý 7. června třináct tibetských mnichů. Publiku se na nádvoří zlínského zámku představí mniši tradice bön, nejstaršího duchovního proudu tibetské kultury.

Foto: Archív pořadatele

Ukázka Čhamových tanců

Článek

Přiblíží rituály, které se odehrávají za zdmi klášterů Mänri v dalekém Himálaji. Tance v kostýmech a vyřezávaných maskách za doprovodu tradičních hudebních nástrojů jsou mimořádně působivé.

„ČHAMOVÉ TANCE vyjadřují duchovní nauky a poselství prostřednictvím starobylého unikátního rituálu. Pojí prvky hudební, taneční a divadelní do performance, která zasáhne smysly i emoce všech přítomných. Každé gesto i taneční krok má přesný význam,“ prozradil cestovatel Rudolf Švaříček, který historicky první vystoupení mnichů v České republice zprostředkoval.

V úvodu komponovaného večera se návštěvníci dozvědí, co to je bönismus, krátce se seznámí s jeho historií a učením, zahrnujícím i medicínu a astrologii. Podívají se do kláštera Mänri, hlavních sídel bönismu, na nejposvátnější horu světa Kailas, odlehlá místa západního Tibetu, centra dávné bönistické říše. 

„Tibetoložka Zuzana Ondomišiová vysvětlí divákům ikonografii hlavních postav a symboliku rituálních tanců, aby si odnesli více z dění na scéně,“ dodal Rudolf Švaříček, který bude zasvěceným průvodcem celého večera. Představí i společné setkávání s Jeho Svatostí dalajlamou!

Skupina třinácti tibetských mistrů zatančí 7. června od 19. hodin na nádvoří zlínského zámku.

Vstupenky na unikátní vystoupení stojí 200 korun a zájemci je zakoupí ve výstavě ŠANGRI-LA na zlínském zámku (prostory bývalé zámecké restaurace) Více na www.sangri-la.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám