Hlavní obsah

Do Zlína dorazí tradiční marionetové divadlo

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už na neděli 20. května připravilo Zlaté jablko pro všechny malé návštěvníky další ze série pravidelných divadelních představení. Pátá letošní pohádka proběhne z důvodu konání Zlín Film Festivalu v dřívějším termínu. Děti v 10 a 15 hodin uvidí příběh Kašpárek a chytrá princezna.

Foto: LS BOĎI
Článek

Tentokrát už předposlední neděle v měsíci - 20. května  - bude věnována tradiční pohádce ve Zlatém jablku. Poprvé sem ale zavítá se svými marionetami loutkařský soubor BOĎI z Broučkova loutkového divadla v Jaroměři s představením Kašpárek a chytrá princezna. Pohádka vypráví o tom, jak se dá lehce získat štěstí, ale pak se o něj zase dá lehce přijít. A nebýt princezny, kdoví, jak by to dopadlo…

Rodinné loutkové divadlo hraje svá představení hlavně pro radost. „Hrajeme pro rozzářené dětské oči, ale i pro spokojené dospěláky. Nehrajeme pro ocenění "odborníků". Vždyť, kdo je větší odborník, než malý dětský divák. Ten nám totiž dá jasně najevo, jestli se mu představení líbí, nebo nelíbí,“ říká principál Roman Bedřich Bauer. "Držíme se tradice, hrajeme tak, jak se hrávalo před lety, a jinak hrát ani nechceme, ani nebudeme,“ dodal.

Místo na divadelní představení je možné si předem rezervovat prostřednictvím telefonního čísla 733 641 769. (Z organizačních důvodů je ale nutné, aby se děti, které mají rezervaci, dostavily do dětského koutku nejpozději 15 minut před začátkem představení.) S dětmi do 3 let musí být během představení v dětském koutku odpovědná osoba. Vstup je zdarma.

Loutkařský soubor BOĎI:

Počátky loutkového divadla v Jaroměři se datují rokem 1918 a jsou zcela neodmyslitelně spjaty se jménem Rudolfa Boučka. První scéna byla v sokolské tělocvičně, ale již v roce 1924 získal soubor samostatnou budovu, tehdy již nepoužívaný zahradní domek, který se stal po celkové rekonstrukci a přístavbě druhou nejstarší stálou loutkovou scénou u nás, a možná i v celé Evropě.

Repertoár souboru tvoří převážně marionetová představení – už proto, že právě pro tento typ loutek je divadlo postaveno a také proto, že klasických marionet ubývá a je tedy nutno zachovat tradici. Ročně odehraje dvacetičlenný soubor zhruba 130 představení na domácí půdě i na zájezdech do jiných měst. V roce 2004 bylo divadélko prohlášeno ministerstvem kultury Národní kulturní památkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám