Hlavní obsah

Do T- Profi letos přibude programování

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letošní čtvrtý ročník Dobrodružství s technikou, jehož dějištěm byl pavilon T1 českobudějovického výstaviště, přinesl i dozvuky soutěže Talenty pro firmy (T-Profi) 2017.

Foto: Petr Pokorný

Žáci ze Šindlových dvorů na snímku z výstavy Dobrodružství s technikou.

Článek

Členové smíšeného týmu českobudějovické strojírenské společnosti Kern-Liebers CR, zde převzali oficiální diplomy za druhé místo v celostátním finále soutěže, které se v dubnu uskutečnilo v Praze. 

Do celostátního finále, kterého se zúčastnilo 14 týmů, jeden z každého kraje ČR, se družstvo Kern-Liebers CR probojovalo v loňském jihočeském kole T-Profi, které se konalo v rámci 23. ročníku výstavy Vzdělání a řemeslo v Českých Budějovicích. Žáci bojovali v silné konkurenci dalších 10 týmů, z nichž tři přijely z Dolního Bavorska.

„Právě zapojení týmů z Německa do soutěže bylo novinkou loňského ročníku a další novinku připravujeme i pro letošní ročník. Bude jí programování na kapesním počítači BBC micro:bit, který má senzor pohybu, zabudovaný kompas a bluetooth modul,“ prozradila Zuzana Pavlasová, projektová manažerka Jihočeské společnosti pro rozvoj lidských zdrojů, která je spolu s Jihočeskou hospodářskou komorou hlavním organizátorem regionálního kola T-Profi.

BBC mikro:bit je mikropočítač orientovaný především na školní mládež ve věku 11 až 12 let, který vznikl v britském univerzitním prostředí jako platforma, umožňující školákům základní seznámení s touto technikou. Očekává se, že v budoucnu se micro:bit stane, díky své promyšlené konstrukci a masivní podpoře ze strany velkých firem, standardem technické výuky v dané oblasti a probudí v mladých lidech zájem o techniku.

Unikátní na T-profi je už vlastní koncept soutěže, protože každý tým je složený ze tří žáků základní školy, tří žáků střední školy a jednoho zástupce firmy v roli kapitána, který vede a koučuje svůj tým. Úkolem soutěžního týmu je pak postavit funkční zařízení v časovém limitu. Průběh soutěže a funkčnost postaveného zařízení hodnotí odborná porota.

„T-Profi je soutěž, která úplně ideálním způsobem spojuje žáky základních a středních škol a firmy s tím, že se reálně dotknou techniky. Společně musí něco sestrojit podle manuálu. K tomu potřebují technické myšlení, musí rozumět technickému textu a být manuálně zdatní. To je přesně to, co potřebujeme od technicky vzdělaných dětí, žáků a absolventů,“ uvedla vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy jihočeského krajského úřadu Hana Šímová. Za dobrou zprávu označila skutečnost, že do dalšího ročníku T-profi se znovu hlásí více škol i firem. 

Nezájmu strojírenských firem o účast v T-Profi se organizátoři bát nemusí. „Soutěže se účastníme pravidelně a samozřejmě budeme pokračovat i letos. Naši aktivitu v tomto směru vnímáme jako náš dílčí příspěvek k podpoře a popularizaci strojírenských profesí a technických oborů na školách všech stupňů,“ konstatoval jednatel společnosti Kern-Liebers CR Jaroslav Kopp.

Základní školu Šindlovy Dvory zastupovali v družstvu Kern-Liebers CR žáci páté třídy Anna Wiererová, Stanislav Kašpar a Kristián Kobrle. Písecké středoškoláky reprezentovali Jakub Pavelka, Pavel Štěpánek a Kryštof Pierecký.

Reklama

Výběr článků

Načítám