Hlavní obsah

Do světa unikátních modelů, pražské Muzeum Lega jich předvádí 2500

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské Muzeum Lega, sídlící na Národní třídě 31, svým návštěvníkům nabízí 2500 vystavených unikátních modelů. A nejen to.

Foto: Jiří Cysař

Tádž Mahal

Článek

Příchozí zde naleznou 20 tematických expozic, složeny jsou z více než jednoho miliónu kostiček. Na 340 metrech čtverečních je k vidění rozsáhlá výstava originálních modelů. "Jsme největší expozicí svého druhu nejen v ČR, ale i na světě," uvedl manažer Muzea Lega Jan Vokolek.

Tři patra a všude samá lega - až z toho oči přecházely. Pomalu se procházím muzeem a dívám se na exponáty ve vitrínách, nejednou jsem překvapený, co všechno je možné z této stavebnice postavit. Na chodbě hlídá kapitán z kostek, naproti mu pomáhá tygr. Oba v životní velikosti. Ve velké výstavní hale jezdí vlak legovskou krajinou a hned vedle si mohou děti hrát s kostkami. A to nejen zde, ale i ve speciální herní místnosti. Čert tu také nechybí, ani vesmírné koráby z Hvězdných válek, součástí muzea jsou i architektonické skvosty - například monumentální pomník Tádž Mahal. Nelze vyjmenovat vše, co je zde k vidění...

Určitě si tady na své přijdou děti i jejich rodiče. Ostatně lego se k nám ve větší míře dostalo až po roce 1989. Pak si však vybudovalo spoustu příznivců - jistě si zasloužilo toto muzeum. Jeho předností jaké také fakt, že tu lze zakoupit lego kostičky na váhu. Otevřeno tu mají denně od 10 do 20 hodin.

Na závěr trocha historie:

LEGO group se zrodila v roce 1932, kdy dánský tesař z městečka Billund jménem Ole Kirk Christiansen začal vyrábět dřevěné hračky. Ovšem legendární LEGO kostka přišla na svět až po druhé světové válce v roce 1949. Název LEGO stvořil Christiansen z dánského výrazu Leg godt! (česky Hraj si dobře!).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám