Hlavní obsah

Do Rothenburgu za letadly i historií plnou požárů. Jednu žhářku za ně kdysi upálili

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedaleko hranice s Německem v hornolužickém kraji Görlitz na břehu řeky Lužické Nisy bylo slovanským kmenem založeno ve třináctém století sídlo Rózbork. Pozoruhodné je četností požárů a dnes nádherným parkem i muzeum letectví.

Foto: Milan Turek

Muzeum létáíní založili fandové a letci z Rothenburgu

Článek

Po staletí se obce potýkají s požáry a nebyly to jen války, nebo samovolné vznícení, byli to i žháři. Požáry, kterými bylo postiženo město na Lužické Nise, byly obzvláště ničivé mezi léty 1427 až 1798. Bylo jich celkem sedmnáct. Prvý velký požár a tím zničení celé obce měli způsobit husité, když táhli na Görlitz.

Celkem 125 domů, všechny stodoly a maštale shořely 27. ledna v roce 1608.  Na začátku sedmnáctého století a to v roce 1608, posléze i 1614 požár úmyslně zapálila žena. Poprvé uhořeli čtyři muži, svého manžela i dvě děti zamordovala při druhém požáru. Za žhářství a zabití byla odsouzena k upálení na hranici. Trest byl vykonán na náměstí 19. srpna roku 1614.

V září 1640 nevědomky zapálily dům děti zpracovatele lnu za nepřítomnosti rodičů. Shořelo 41 domů. V roce 1650 vznikl opět velký požár, tentokrát v obci stavěli nové domy Slezané a Češi, kteří opouštěli svá původní rodná sídla kvůli víře a v Rothenburgu hledali nový domov. V květnu 1679 shořelo 10 domů a stájí.  Z nově postavených domů o rok později požár zachvátil 56 domů.

Popelem lehla obec i v dalším století několikrát. 18. června 1714 shořel i kostel.  Z nepozornosti vznikl požár 25. října 1764. Tehdy Christoph Vogt sušil v pokoji len na kamnech. Shořelo 74 domů a 13 stodol. Největší požár podle historiků byl 21. června 1798. Tehdy celé město tonulo během dvou hodin v obrovském moři plamenů. Hořet začalo u bednáře Eliase Eichlera v půl desáté a v poledne bylo po ohni. Ze všech domů zbyla jen hromada sutin a popela.

Zatímco v okolí se nacházejí hojně podstávkové domy, v Rothenburgu jsou všechna stavení zděná a z pozdější doby. K místům, která nejvíce potěší, je rothenburgský park. Vzniká okolo roku 1750 jako barokní zábavní park s květinovými záhony, různými vodními hrátkami a labyrintem živých plotů. Uprostřed nádherné umělé přírody se nachází v Sasku velice známá Martinova klinika.

Poutavým může být pro návštěvníka letiště, vybudované Sovětskou armádou po druhé světové válce, kde je stále letecký provoz a po sjednocení zde vzniklo letecké muzeum. Luftfahrtetchnisches Museum Rothenburg e.V. umožní pohled  do světa létání a prožít pocit pilota po usednutí do kokpitu letadla. Na ploše je umístěno dvacet strojů. Sbírka obsahuje několik českých cvičných letadel a letadel, která používala armáda  Německé demokratické republiky, většinou typu MIG. Muzeum se nachází cyklostezky Odra-Nisa.  V městečku lze vyměnit kola za gumové čluny a část tratě plout po živé řece, Lužické Nise.

Malé městečko Rothenburg svým poklidným životem  vytváří dojem duševní pohody a šťastného života. Řeka spolu s parkem jsou odpočinkovou zónou a městem neprochází žádná komunikace a nejsou zde žádné velké továrny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám