Hlavní obsah

Do Krnova přijede svatý Martin na bílém koni

Novinky, Tomáš Gaudek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také letos v neděli 11. listopadu přijede do Krnova svatý Martin na bílém koni. Po ukončení poutní mše, která začne v 10.00 hodin, se na prostranství před farním kostelem uskuteční slavnostní přivítání v 11.15 hodin. Hlavním celebrantem bude Tomáš Mlýnek.

Foto: Tomáš Gaudek

Svatý Martin se do Krnova vrací pravidelně.

Článek

„O hudební doprovod při mši se postará Krnovské žesťové kvarteto a Krnovský chrámový sbor pod vedením Václava Mičky, tentokrát zazní Missa antiqua od Wolframa Menschika,“ uvedla za organizátory Ludmila Čajanová a dodala, že krnovská farnost připomíná tuto tradici již několik let.

Mezi obyvateli vítání svatého Martina získalo za tu dobu značnou oblibu a každoročně se ho účastní stovky lidí. „Ani letos nebude chybět občerstvení a návštěvníci se mohou těšit také na lahodné poutní perníčky, pečlivě zdobené ženami z farnosti, horký čaj i skleničku svatomartinského vína.  Po slavnosti bude pro veřejnost otevřena kostelní věž,“ vyjmenovává Ludmila Čajanová.

Podle legendy svatý Martin, ještě jako voják, potkal promrzlého žebráka. Mečem rozetnul svůj plášť a jednu polovinu mu dal. Následující noc se mu zjevil Kristus, který byl oděný do poloviny jeho pláště. Po propuštění z armády svatý Martin žil deset let jako poustevník a později se stal biskupem, když předtím založil zřejmě nejstarší klášter v západní Evropě. Zemřel v roce 397 a je patronem vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů, přičemž nejčastěji bývá zobrazen právě na koni s půlkou pláště.

Podobně jako existuje Svatojakubská cesta přes celou Evropu do španělského Santiaga de Compostella, byla před dvěma lety otevřena Svatomartinská cesta z maďarského Szombathely do francouzského Tours, kde svatý Martin působil jako biskup, a kde je také pohřben. „Jedna z tras zahrnuje i svatomartinský kostel v Blansku,“ doplnila Ludmila Čajanová.

Při výroční pouti je na této cestě nesen stylizovaný kabátec svatého Martina. „Navazuje se tak na skutečnost, že po jeho smrti byl jeho plášť, latinsky cappa, ukazován po celé Francii v malých svatyních, které podle něj byly nazvány cappellae, z čehož vznikly naše kapličky,“ uzavírá Ludmila Čajanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám