Hlavní obsah

Do konce října zámek Klenová hostí překvapivou výstavu sochaře Pavla Opočenského

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nucleus – tak se jmenuje výstava Pavla Opočenského, která bude na zámku Klenová k vidění do 31. října. Výstava představuje respektovaného sochaře absolutně netypicky, totiž výhradně prostřednictvím velkoformátových kreseb barevnými pastelkami. Výstavu připravila Galerie Klatovy / Klenová.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Na snímku zprava sochař Pavel Opočenský a kurátor výstavy a historik umění Radek Wohlmuth

Článek

Rovná stovka precizních prací na papíře představuje tři roky intenzívní práce. Zahrnuje geometrizující kompozice, které volně vycházejí ze skic ke šperkům a sochařským realizacím, ale i biologické struktury inspirované pozorováním prostřednictvím historických mikroskopů. Společným znakem všech je zájem o transparentnost, optické iluze a tajemství vnitřního prostoru.

„Výstava má název Nucleus a odkazuje jím k jádru. Pavel Opočenský - umělec, který má vztah k trojrozměrnému vyjádření, ať už jako šperkař nebo sochař, se tady nachází v naprosto nečekané pozici. Vyjadřuje se kresbou pastelkami a své prostorové představy najednou zaklíná do iluzívního vyjádření ve dvou rozměrech papíru. Jde o cyklus, který vznikal od konce roku 2014 do roku 2017, a obsahuje zhruba sto metrových kreseb o velikosti 100 x 70 cm, z nichž převážnou většinu je na Klenové možné vidět. Výstavu jsme rozdělili do tří částí, které na sebe navazují chronologicky.

První tvoří nejpočetnější a trochu fyzikální Nucleus. Další je erotická Olympia. Ta vychází z mytologie a vizuálně komentuje zvyk manželky Filipa Makedonského v noci uléhat s hady. Závěr výstavy je věnován Evoluci zaměřené na přírodní organickou sféru," přiblížil výstavu kurátor Radek Wohlmuth.

„Výstava na Klenové je moje pátá v letošním roce. Tři výstavy byly sólové a dvě skupinové. Příští rok na jaře mě čeká výstava v pražském Muzeu Kampa a tam by měly být jak tyhle kresby, tak ještě jiné malé předměty, například šperky, které v České republice skoro nikdo nezná," prozradil Pavel Opočenský.

Na čem v současné době respektovaný sochař pracuje? „Letos jsem nedělal nic jiného, než jen vystavoval, vozil a připravoval výstavy. A dělali jsme knihu - retrospektivní souborný katalog ke šperkařské výstavě, kterou mám nyní v Goldschmiedehaus Hannau v Německu. V muzeu mám celé patro, proto jsem využil příležitosti mít výstavu v tak významné instituci a říkal jsem si: Udělám konečně pořádnou knížku. A vrhnul jsem se do toho doslova po hlavě a také jsem podle toho dopadl. Nakonec to dopadlo tak, že jsem to celé zafinancoval, protože ani jeden ze dvou grantů, o které jsem požádal, jsem nedostal. Tak jsem si řekl, že udělám míň kopií, limitovanou sérii, ale ta knížka musí být dokonalá. A dokonalá je. Na příležitost udělat knížku jsem čekal roky, protože dělám šperky pětačtyřicet let. Takže už bylo na místě udělat monografii šperků. Kniha je hotová a výstava Nucleus, kterou v současné době hostí zámek Klenová, je poslední výstava, kterou letos dělám," přiznal umělec.

A co bude dál? Bude Pavel Opočenský v kresbách pastelkami pokračovat? „Vrátím se ke svým sochám a šperkům. Už minulý rok jsem dělal jen šperky a udělal i pár soch. Potřeboval jsem si od kreseb odpočinout. Uplynuly dva roky a já si říkám, že už začínám cítit touhu zase se podívat na ty papíry a něco začít. Díky tomu, že mám tři různé obory, tak se různě střídají v jakémsi zorném úhlu mého zájmu," dodal Opočenský.

Reklama

Výběr článků

Načítám