Hlavní obsah

Do Garsu již nejezdí tak hojně vídeňská smetánka, ale stále je zde co vidět

Novinky, Petr Hejna

Město s něco málo přes 3500 obyvatel se pyšní nejen nad ním se pnoucí zříceninou, ale i nespočtem osobností kulturního života, které ve zdejším oblíbeném lázeňském prostředí často pobývaly. Gars drží rekordy v extrémních naměřených teplotách, sochu zde má legendární "fitnesspapež" Dungl i zpěvák Falco.

Foto: Petr Hejna
Článek

Dolnorakouské městečko Gars am Kamp bylo od poloviny 19. století nejvýznamnější letní metropolí regionu.

Své sídlo zde měl například skladatel Franz von Suppé, který zde pobýval od roku 1876 až do své smrti v roce 1895 (téhož roku zde vznikl první tenisový kurt v Rakousku). Roku 1912 v Garsu trávila léto Friderike Winternitz, budoucí manželka Stefana Zweiga s dvojicí dcer z předchozího manželství, odkud čile korespondovala se slavným spisovatelem (roku 1920 se oženili, roku 1938 rozvedli, o čtyři roky později spáchal Zweig v exilu sebevraždu).

Skladatel nejen východoněmecké hymny Hanns Eisler město navštívil nejprve coby dítě se svými sourozenci a otcem, filozofem Rudolfem Eislerem, později znovu se svojí budoucí manželkou Stephanií. Rozporuplná osoba, sexem posedlý režisér Fritz Lang, tyran podezřelý z vraždy vlastní ženy, a tvůrce legendárního filmu Metropolis, zde roku 1914 pobýval v domě svých rodičů. Svoji vilu a sochu zde má populární zpěvák Falco.

Raná historie zmiňuje osídlení v starší době kamenné, zda název pochází ze slovanského Gors nebo Gorica, či ze staroněmeckého Gards, tedy Garten, o tom se vedou spory. Východofrancký rod Babenberků se tu usadil již v 11. století, příslušník rodu Leopold II. Opustil Melk a za své sídlo zvolil právě Gars. V tehdy probíhajícím boji o světskou a církevní moc stranil papeži, čímž se dostal do rozporu s císařem Jindřichem IV., spojencem prvního českého přemyslovského krále Vratislava II.

Z roku 1114 pochází první písemná zmínka o hradu, stejně jako roku 1249 po meči vymřeli Babenberkové, dopadli jejich následníci Kuenringerové roku 1376.  Do roku 1430 zde sídlil rod von Maissau, později coby zástavu panství užívaly rody Fronauer, Eitzinger, Lamberg, Neudegg a Teufel - Jiří Teufel v letech 1548 - 1549 a 1576 zde provedl zásadní stavební úpravy na zámek.

Další stavební činnost byla pod taktovkou von Oppelů, zde sídlícím v letech 1667 - 1701, o osm let později další majitel hrabě von Rottal objekt rozšířil. Později na zámku třikrát řádil ohnivý kohout - prvně roku 1742, následně roku 1781 došlo k požáru po zásahu bleskem, a do třetice se v roce 1809 poslední požár podepsal na pozvolném úpadku dříve honosné stavby, která se stává opuštěnou.

Zřícenina je nyní v majetku města, které zde nechalo vybudovat scénu pro operní festivaly. Ruiny jsou volně přístupné, městečko pod nimi kromě lázeňského parku nabízí památkově chráněné domy (některé z 16. století), lázeňské vily, radnici, kostel sv. Šimona a Tadeáše, nebo kašny.

Novodobě dějiny Garsu charakterizuje nejen jeho opětovný návrat na výsluní zájmu o pobyt - od roku 2003 slouží jako klimatické lázně. Známý zdravotní expert Willy Dungl (pečoval např. o N. Laudu, M. Schumachera nebo Steffi Grafovou) zde založil tréninkové centrum, po jeho smrti roku 2002 se znovu otevírá spor o prioritu udržení cestovního ruchu nebo renovace, respektive zbourání a vybudování nové, elektrárny u Rosenburgu, díla z roku 1907.

Extrémní tepelné výkyvy pocházejí z let  2010, 2012, 2013 a 2015, kdy zde byly neměřeny rakouské teplotní rekordy, ať již mrazu, či tropických teplot. Nicméně tamní stanice nebyla zcela certifikovaná, a tak od roku 2016 je v provozu nová. 27. 1. 2010 bylo podle ústředního meteorologického ústavu (ZAMG) naměřeno minus 27,6 stupně Celsia, chladněji bylo v Rakousku naposledy před 13 lety. Dne 22. července 2015 v Garsu dosáhla teplota 38,6°. Dne 26. dubna 2013 naměřeno 29,6° C, nejvyšší dubnová teplota toho dne v Rakousku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám