Hlavní obsah

Dny poutníků již potřetí v Kroměříži

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos se koná již 3. ročník Dnů poutníků v rámci Květného pátku tj. pouti k Bolestné Panně Marii v Kroměříži. Tato událost, která proběhne 22. – 24. března zahajuje poutní sezónu v Čechách a na Moravě.

Foto: Dagmar Šnajdarová

Arcibiskupský zámek v Kroměříži.

Článek

Během všech tří dnů uvidíte komplexní prezentaci českých a moravských poutních míst a budete seznámeni s programem poutí pro rok 2013.

V prostorách Muzea Kroměřížska budou představeny poutní lokality a sakrální cíle. Po celou dobu budou probíhat doprovodné akce, videoprojekce, ukázky vydaných materiálů, knih, suvenýrů a představení služeb pro poutníky a turisty a dané lokalitě. Pozornost bude věnována i cyrilometodějskému výročí (863–2013). Na Velkém náměstí se uskuteční poutní jarmark lidových řemesel.

V Chrámu svatého Mořice v Kroměříži proběhne v pátek 22. března v 9.30 hodin pontifikální mše svatá – hlavní celebrant Mons. Jan Graubner, arcibiskup olomoucký. V 13.00 hodin – křížová cesta a svátostné požehnání. Příležitost ke svátosti smíření během celého dopoledne.

Pro poutníky a návštěvníky zámku jsou připraveny exkluzivní komentované prohlídky běžně nepřístupné zámecké kaple sv. Šebestiána (denně v 10.00 a 14.00 hodin) a připravena je i speciální akce zvýhodněného vstupného na Arcibiskupský zámek na sloučenou trasu VIA UNESCO (historické interiéry zámku, věž a Květná zahrada) se slevou 50 procent. V pátek 22. března bude ve 14.00 hodin slavnostní vernisáží zahájena nejen výstava bulharských ikon v předsálí Sněmovního sálu, ale bude oficiálně otevřena návštěvnická sezóna 2013.   

Na tomto III. celostátním „miniveletrhu“ poutních míst budou mimo jiné prezentovány: Česká biskupská konference, obce a farnosti, v nichž se nacházejí poutní místa, Matice (občanská sdružení) při takových místech, občanská sdružení zaměřená na církevní a poutní turistiku, cestovní kanceláře případně agentury zabývající se poutní a církevní turistikou, destinační managementy, organizace Evropských poutních stezek, chrámové pěvecké sbory atd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám