Hlavní obsah

Dny otevřených dveří přilákaly do kláštera v Broumově přes čtyři tisíce lidí

Novinky, Kateřina Ostradecká

Broumovský klášter, který vloni prošel revitalizací za téměř čtvrt miliardy korun, o víkendu zpřístupnil své nově opravené prostory veřejnosti. Dny otevřených dveří přilákaly do národní kulturní památky přes čtyři tisíce lidí z celého kraje i ze vzdálenějších českých a polských měst.

Foto: René Herzán

Pohled na broumovský benediktinský klášter z klášterní zahrady od Galerie Dům.

Článek

Nejvíce návštěvníků zavítalo do opravené části benediktinského kláštera a klášterní zahrady během soboty.

„V sobotu nám přálo počasí, byl krásný, téměř letní den a první návštěvníci se v areálu začali objevovat už hodinu před zahájením. V neděli bylo počasí o něco horší, občas zapršelo, i přesto si k nám našlo cestu mnohem více lidí, než jsme čekali. Celkový počet návštěvníků za oba dva dny odhadujeme mezi čtyřmi a pěti tisíci, možná více,“ sdělila Dana Černotová z Agentury pro rozvoj Broumovska, která bude v nových prostorách provozovat Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov.

Na návštěvníky čekal během víkendu bohatý doprovodný program, zahrnující volné prohlídky nových prostor, taneční a hudební vystoupení, prohlídky s břevnovsko-broumovským převorem Prokopem Siostrzonkem, promítání reportáží o revitalizaci, výstavu v Galerii Dům nebo sportovní aktivity v zahradě, včetně koulení kuželek v opraveném historickém kuželníku.

„Asi největší zájem byl o prohlídky renovovaných mnišských cel, ve kterých vzniklo nové ubytování pro veřejnost Dům hostů. Velké fronty se tvořily také u ochozu klášterní knihovny, který běžně veřejnosti nebývá přístupný. Mladší návštěvníci asi nejvíc času strávili u filmových dílen Filmfárum, kde si mohli vyzkoušet filmové triky, děti pak nejvíc bavila hudební dílna Irských flétniček a mletí vloček s výrobou müsli během ukázek vzdělávacích programů. Velký údiv a nadšení vyvolávalo také nové nahrávací studio, které by v klášteře čekal málokdo, a nový multifunkční sál Dřevník v klášterní zahradě,“ informoval Aleš Freiwald ze Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov.

Jan Školník z Agentury pro rozvoj Broumovska dodal: „Zájem veřejnosti o prohlídky revitalizovaných prostor nám vyrazil dech, jsme strašně rádi. Věříme, ze z tohoto zájmu vzejde podpora, která umožní prostory dlouhodobě smysluplně využívat.“

Národní kulturní památka Klášter v Broumově je otevřena celoročně, každý den včetně pondělí. V loňském roce ji navštívilo 33 tisíc návštěvníků. Na letošní turistickou sezónu chystá mnoho novinek: hudební prohlídky, výstavu kopie Ďáblovy bible - největší rukopisné knihy na světě, jogínské pobytové programy či otevření zajímavé interaktivní expozice Infobod "Krajina, pískovec a člověk".  

Nejbližší kulturní akcí, která se bude konat v klášterní Kreslírně ve středu 29. dubna od 19 hodin, je koncert Robert Balzar Trio.

Reklama

Výběr článků

Načítám