Hlavní obsah

Dny evropského dědictví nabídnou poznání více než 900 památek a objektů z celé ČR

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dny evropského dědictví každoročně v měsíci září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. Letos se uskuteční od 3. do 11. září.

Foto: NPÚ

Frýdlant

Článek

Dny Evropského dědictví (European Heritage Days, dále EHD ) jsou celoevropské akce, jejímž posláním je propagace kulturního dědictví a historie.  

Každoročně se v měsíci září otevírají brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou zcela nepřístupné. V rámci EHD jsou pořádány nejrůznější doprovodné akce - koncerty a další kulturní programy. U nás se konají pravidelně od roku 1991.

Do tradičních Dnů evropského dědictví, které letos proběhnou ve dnech 3. až 11. září, se zapojí více než 900 památek z celé republiky. Zájemce zvou na zajímavé a výjimečné architektonické, archeologické a sakrální památky, do muzeí, galerií a knihoven, technických památek i dalších prostor, v nichž jsou uchovány sbírkové fondy a movitého památky.

Národní památkový ústav se ke Dnům evropského dědictví připojuje každoročně několika desítkami akcí:

V sobotu 3. září se uskuteční: Kuronské slavnosti. Celodenní program na počest Kuronského a Zaháňského vévody Petra Birona připravil zámek Náchod. Nejkrásnějšími místnostmi i běžně nepřístupné prostory uvidí návštěvníci na hradu Grabštejn (3.  -4. září). 

Hrad a zámek Frýdlant mimořádně zpřístupní hradní věž s vyhlídkou. Dny zámecké kuchyně s ukázkou vaření podle dobových jídelníčků a výstavou stolničení na panských sídlech proběhnou na zámku Hořovice. Zámek Hrubý Rohozec zve na Putování za renesancí – prohlídky zaměřené na stavební vývoj objektu a běžně nepřístupné prostory. Mimořádné prohlídky běžně nepřístupných prostor nabídne zámek Zákupy.  

V neděle 4. září hrad Kunětická hora mimořádně zpřístupní pernštejnská sklepení s ochutnávkou kvalitních vín a burčáku.  

Ve čtvrtek 8. září se otevřou zahrady pod Pražským hradem. Na programu bude autorské čtení divadelní hry - Klezmer Mazltow a Elsa Dunajová a koncert.             

V sobotu 10. září zazní na zámku Březnice v zámecké kapli varhanní koncert A. Bárty. Poctu Karlu IV. vzdá hrad Karlštejn v koncertu Musica Bohemica. Příběh zámku a zámek příběhů uvede zámek Ratibořice. Prohlídky zámku rozšíří výkladem o málo známých příbězích a osudy majitelů zámku. 

O víkendu 10. - 11. září nahlédnete na hradech a zámcích do běžně nepřístupných prostor: hrad Bezděz zpřístupní ochoz královské kaple, hrad Bítov umožní zdarma vstup pro organizované výpravy mládeže, na zámku Kunštát se podíváte do Dolního zámku, na zámku Náchod si prohlédnete zámeckou raně barokní kapli Nanebevzetí Panny Marie včetně sakristie a kruchty zdarma a v Sázavském klášteře klášterní sklepení a krovy. Barokní festival tance, hudby, opery - Feste Teatrale se uskuteční na zámku Valtice.  

V neděli 11. září zámek Hrádek u Nechanic odtajní Tajuplné podzemí – prohlídky sklepů s původním technickým vybavením. Zámek Opočno provede evidenci a dokumentaci opočenské sbírky zbraní (výstava a přednáška)      

Reklama

Výběr článků

Načítám