Hlavní obsah

Divadlo TyJáMi se představuje

Novinky, Michal Michael Ritoch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To se takhle sešlo pár bláznů, aby si na chvíli zařádili na jevišti… A dnes je z toho soubor, který už několikátým rokem rozesmívá ty, kteří se smát umí a hlavně chtějí. Smích je lék a léčí vás stejně jako nás. Proto je váš smích naše největší potěšení.

Foto: Archiv Divadlo TyJáMi

Děkovačka hry Habaďůra

Článek

Divadlo TyJáMi je ochotnický divadelní soubor. Oficiálně vznikl v polovině roku 2016, kdy byla dána jeho komediálním počinům právní subjektivita a založen TyJáMi, zapsaný spolek, který je provozovatelem divadla. Všichni „zakládající“ členové dříve společně působili v jiném divadelním uskupení, z něhož se do TyJáMi následně rekrutovali.

Ubíhal den za dnem a dnes již mají za sebou několik společně úspěšně odehraných premiér a repríz. Někteří soubor opustili, aby rozšířili řady profesionálních divadel, jiní naopak přišli. Jsou mladí (někteří již poněkud déle) ochotníci, kteří si kladou za cíl pobavit. To je také důvod, proč jsou jejich doménou komedie.

Bránici lechtající kusy lze zhlédnout v Klubu Klamovka (DDM hl. m. Prahy) na pražském Smíchově, který se souboru stal domovskou scénou.

Často jsme dotazovaní, proč TyJáMi s měkkým „i“ na konci a co to vlastně znamená? Odpověď je následující: Název „TyJáMi“ vznikl spontánně u sklenice pěnivého moku a měl v názvu obsáhnout nějakým způsobem fakt, že se jedná o kolektivní záležitost. Proto „ty a já“. A pak padaly alternativní koncovky -my, -ty, -tr. Vyhrálo -my!

Aby to nebylo až tak jednoduché, začali se členové kolektivně dohadovat o podobě, jak se název vlastně bude psát. Všechna písmena velká, nebo jen to první? Po hodinách dohadování vyhrála nynější podoba „TyJáMi“ s měkkým „i “ na konci, kde „Mi“ znamená Mirka.

Mirka Jaroševská soubor založila a divadlo vedla do konce roku 2017. Se začátkem roku 2018 se rozhodla své působení v divadle ukončit. Poslední představení, které zároveň také režírovala (režírovala všechny dosavadní kusy - pozn. aut.), se souborem odehraje 23. března, kde v komedii Jaromíra Břehového Otylka dokonce ztvární roli ředitelky Sanatoria Sedmé nebe ‒ primářky Ilonky.

Soubor chce tímto Mirce poděkovat za všechny její aktivity v souboru a popřát vše dobré.

Kromě Otylky v současnosti soubor TyJáMi hraje komedii Michaela Cooneyho Habaďůra, která je známá také pod názvem Nájemníci pana Swana, a komedii z pera Marca Camolettiho Na správné adrese (jinak též Byt na inzerát nebo Holky z inzerátu).

Reklama

Výběr článků

Načítám