Hlavní obsah

Divadlo Spektákl vyjíždí na prázdninové kočování po jižních Čechách

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stejně jako v předchozích letech vyjíždí mladí herci z Prahy také o letošních letních prázdninách na divadelní kočování po jihočeských městech. Ve Zlaté Koruně, Vimperku a Táboře zahrají veselou autorskou hru Fraška o Dušanově duši, v Rožmberku k ní přidají i sérii groteskních skečů Chaplinovy děti.

Foto: Archiv Divadla Spektákl

Jihočeskou tour chystají herci z Divadla Spektákl už potřetí. Také letos zahrají divákům na nádvoří kláštera Zlatá Koruna.

Článek

Divadlo Spektákl je složeno ze studentů a nedávných absolventů DAMU. V autorské hře Fraška o Dušanově duši v režii Jana Holce, která vychází z české středověké frašky, uvidíte nyní již profesionální herce Jáchyma Kučeru, Danielu Šiškovou, Lukáše Černocha a Jana Jedlinského.

Fraška o Dušanově duši vypráví příběh mladého člověka, který se na své pouti lásky střetává s nástrahami smrtelných hříchů. Díky studiu starých a dávno zašlých textů nasbírali tvůrci inscenace tematický materiál, na kterém vystavěli vlastní příběh obohacený o autorskou hudbu i texty písní.

„Frašku o Dušanově duši hrajeme od roku 2014 a dá se o ní říct, že zraje jako víno. Myslím, že se nám absolutně dostala pod kůži. Za tu dobu, co ji hrajeme, jsem limit představení, než zcela ochraptím, vytáhl na 7 představení za sebou. A taky kolikrát, ač remcám, rád absolvuju tahání ultratěžkýho žebřiňáku, který je nedílnou součástí představení. Vedle toho je ale hlavně o pachtění se a hledání životní lásky... To dělám já sám a většina lidí, asi všichni co ji nenašli, možná i potenciální diváci...? Je skvělé poznat tolik rozličných skupin diváků co na představení, chodí. Snad se jim ještě dlouho neomrzí,” říká představitel hlavní role Jáchym Kučera.

Chaplinovy děti v režii Jana Holce, druhé představení, které Divadlo Spektákl v jižních Čechách uvede, tvoří krátké scénky, které vznikly původně jako klauzurní představení studentů pražské DAMU.

Výchozí inspirací byl studentům společný workshop commedie dell'arte, jímž byli fascinováni natolik, že se této disciplíně dále věnovali. Původní historickou podobu commedie dell' arte rozšířili o moderní prvky pantomimy a klauniády. Vznikl tak mladý a hravý tvar, který je založen především na pohybové složce a asociativním rozvíjení příběhu. V představení Chaplinovy děti hrají Kamila Janovičová, Jana Kotrbatá, Tereza Terberová a Viktor Javořík.

Jihočeské kočování Divadla Spektákl v roce 2016:

5. – 9. 7.: Zlatá Koruna (nádvoří kláštera) – Fraška o Dušanově duši

6., 8., 9. 7.: Rožmberk (nádvoří hradu) – Chaplinovy děti

14., 15. 7.: Rožmberk – Fraška o Dušanově duši

16. 7.: Vimperk – Fraška o Dušanově duši

24. 7.: Mightysounds - Tábor – Fraška o Dušanově duši 

Začátek všech představení je v 19:30.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám